31 Αυγ 2010

Το τέλος του Καλοκαιριού. Όλοι στα κελιά μας, με έναν χορό.

Καλό Φθινόπωρο σε όλους!

Bonnie Scotland, Laurel and Hardy style!

21 Αυγ 2010

Βρέθηκε το ανάκτορο του Οδυσσέα στην Ιθάκη;


Σύμφωνα με ρεπορτάζ που μεταδόθηκε στις 20/8/2010, από τον ΣΚΑΙ και αναμεταδίδεται στην ηλεκτρονική σελίδα του σταθμού :

Σοβαρά ευρήματα υποστηρίζουν ότι έχουν ανακαλύψει οι αρχαιολόγοι στην Ιθάκη, τα οποία τους κάνουν να πιστεύουν ότι βρίσκονται μπροστά στο ομηρικό παλάτι του Οδυσσέα.

Αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συνεχίζουν εδώ και περίπου 16 χρόνια τις ανασκαφές στην περιοχή της Εξωγής Ιθάκης.

Όπως δήλωσε στην Τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Θανάσης Παπαδόπουλος, οι ανασκαφές έφεραν στο φως ένα τριμερές κτίριο με διαστάσεις ανακτόρου, παρόμοιες με εκείνα που έχουν ανακαλυφθεί στις Μυκήνες, την Πύλο και την Τίρυνθα.

Επιπλέον, όπως υποστηρίζει ο κ. Παπαδόπουλος, ένα ακόμα εύρημα που τους κάνει να πιστεύουν ότι έχουν ανακαλύψει το παλάτι του Οδυσσέα είναι και μία κρήνη, η οποία χρονολογείται το 13ο αιώνα π.Χ, περίοδο δηλαδή κατά την οποία έζησε ο Οδυσσέας.

19 Αυγ 2010

Η Ιθάκη ήταν τελικά η Κεφαλονιά;

Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της αρχαιότητας μπορεί να βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στη λύση του.
Ιθάκη ή Κεφαλονιά το νησί του Οδυσσέα; Κεφαλλονιά ή Ιθάκη η κατοικία του Οδυσσέα;

Μέχρι σήμερα η Ιθάκη του Οδυσσέα εκτιμάται ότι είναι το γνωστό νησί του Ιονίου Πελάγους. Αλλά η ομάδα του Ρόμπερτ Μπίτλστόουν, σε συνεργασία με τους Τζεϊμς Ντίγκλ από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, και τον Τζον Άντερχιλ γεωλόγο από το Εδιμβούργο, διεξάγουν έρευνες από το 2003 στην Κεφαλλονιά και από το 2005 γεωλογικές έρευνες στον Ισθμό της Παλικής που συνδέεται με το υπόλοιπο νησί.

Ο Ρόμπερτ Μπίτλστοουν είναι επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων με το όνομα «Μετάπραξις» (σαφές δείγμα της αγάπης του για τα ελληνικά). Μεγαλώνοντας μάθαινε αρχαία ελληνικά και πάντοτε ήτανν θαυμαστής της Ελλάδας. Έκανε συχνά διακοπές στην Ελλάδα, ακόμη και το ταξίδι του μέλιτος με την γυναίκα του ήταν στην Ελλάδα.

Σε ένα από τα τελευταία του ταξίδια στην Κεφαλονιά ξαναδιάβασε την Οδύσσεια και κάτι δεν του πήγαινε καλά: «Λέει "εγώ είμαι ο Οδυσσέας, κατάγομαι από την Ιθάκη" και μετά περιγράφει λεπτομερώς που βρίσκεται η πατρίδα του και αυτό ήταν που μου τράβηξε την προσοχή. Έτσι, κοίταξα τον χάρτη και σκέφτηκα ότι δεν έβγαινε νόημα».

Ο Μπίτλστοουν τότε έρχεται σε επαφή με...

18 Αυγ 2010

Η επανάσταση των κληρονόμων

αντιγράφοντας από τον ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ:


ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 11/09/2010


ΑΘΗΝΑ : ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ
ΘΕΣ/ΝΙΚΗ : ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ
ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ: ΣΤΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΑ.

ΩΡΑ: ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΪ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΔΕΚΤΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ MOY.


Είμαι ο δωδεκάχρονος γιος σου. Η τετράχρονη κόρη σου. Το αγέννητο εγγόνι σου.
Είμαι όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν και θα γεννηθούν μετά από εσένα και εμένα. Είμαι όλα τα παιδιά που δολοφονήθηκαν μέσα σου από την ηλίθια διαπαιδαγώγηση, το εγκληματικό σχολείο και την ανάλγητη κοινωνία.

Γιατί με μισείς; Γιατί δε με λαμβάνεις υπ' όψη; Γιατί παίρνεις αποφάσεις χωρίς να με ρωτήσεις; Ποιος σου είπε ότι δεν ξέρω; Επειδή με θεωρείς μικρό; ΤΟ μωρό; ΤΟ παιδί; Δεν είμαι ΤΟ. Είμαι ΕΓΩ. Ο Θανάσης, η Μαρία, ο Κώστας, ο Δημήτρης, η Κατερίνα, η Δέσποινα. ΕΓΩ. Οχι ΤΟ.

Και με θεωρείς ΤΟ εσύ ρε ανώμαλε; Που κοιμάσαι όρθιος και δεν ψάχνεις τίποτε άλλο παρά τα βίντεο της Ντούβλη; Που γυρνάς από εδώ και από εκεί και με κρίνεις, και στραβομουτσουνιάζεις και λές "τς τς τς κοίτα τη νεολαία σήμερα;" την ίδια στιγμή που το μόνο σου ενδιαφέρον είναι το πάμε στοίχημα το τζόκερ και οι πορνοταινίες; Που δεν έκανες ούτε μια φορά στη ζωή σου αισθησιακό έρωτα; Που δεν κατάφερες να κάνεις μια οικογένεια της προκοπής να μεγαλώσω; Που επειδή απέτυχες στη ζωή σου προσπαθείς να μου μεταφέρεις τα...

Πρώτη παγκοσμίως η ελληνική ναυτιλία


Την πρωτοκαθεδρία τους στη διεθνή ναυτιλία συνεχίζουν να διατηρούν οι Ελληνες εφοπλιστές το 2010, παρά την οικονομική κρίση, ελέγχοντας το 15% της παγκόσμιας χωρητικότητας που μεταφράζεται σε 187,5 εκατ. τόνους dwt και έχοντας επενδύσει για την κατασκευή νέων πλοίων αλλά και την αγορά μεταχειρισμένων περί τα 11 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Institute of Shipping Economics and Logistics - ISL.
Στη δεύτερη θέση διεθνώς, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, βρίσκονται οι Ιάπωνες με στόλο συνολικής χωρητικότητας 183,2 εκατ. τόνους dwt, έπονται οι Γερμανοί με στόλο χωρητικότητας 104,1 εκατ. τόνους dwt, στην τέταρτη θέση οι Κινέζοι με χωρητικότητα στόλου 101,9 εκατ. τόνους dwt και και ακολουθούν οι Νοτιοκορεάτες με χωρητικότητα στόλου 44,4 εκατ. τόνους dwt.

περισσότερα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_100008_18/08/2010_411688

Οι Διεθνείς Ιστιοπλοϊκοί Αγώνες Ανοικτής Θαλάσσης «Aegean Regatta 2010»


Η Aegean Regatta 2010 θα γίνει από τις 21 έως τις 28 Αυγούστου 2010 και θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα καθώς oi Αγώνες κλείνουν 10 χρόνια ζωής!

Τα σκάφη, εφέτος, θα αναχωρήσουν από τη Λήμνο και με σταθμούς στη Θάσο και στη Σαμοθράκη, θα καταλήξουν στο Μόλυβο της Λέσβου, όπου είναι ο τερματισμός.

Στη διαδρομή της φετινής χρονιάς, είχε αναφερθεί ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανοιχτής Θαλάσσης, της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, Ακης Τσαλίκης: «Για του χρόνου (2010) θα αφήσουμε το Ανατολικό Αιγαίο που πήγαμε φέτος (2009) και θα κατευθυνθούμε στο Βόρειο Αιγαίο, με μεγαλύτερες και πιο απαιτητικές διαδρομές και θάλασσες που έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Για πρώτη φορά στη ζωή της Aegean Regatta εντάξαμε στο πρόγραμμα τη Θάσο, συνεχίζοντας την παράδοση που έχουμε δημιουργήσει, ώστε κάθε χρόνο να βάζουμε στον αγώνα και ένα νέο σταθμό, προκειμένου να γνωρίσουν οι ιστιοπλόοι νέους προορισμούς, αλλά και να αναδειχθούν οι τοπικές κοινωνίες του Αρχιπελάγους μας. Τα υπόλοιπα νησιά, δηλαδή τη Λήμνο, τη Σαμοθράκη και τη Λέσβο τα είχαμε επισκεπτεί και στο παρελθόν και γνωρίζουμε από πρώτο χέρι, τη φιλοξενία και τη θερμή υποδοχή που μας έκαναν οι κάτοικοι, γεγονός που είμαι σίγουρος, ότι θα επαναληφθεί και του χρόνου. Παράλληλα θα γίνουν και ειδικές εορταστικές εκδηλώσεις για τα 10 χρόνια της Aegean Regatta και θέλουμε να βραβεύσουμε τα σκάφη και τους κυβερνήτες που συμμετέχουν ανελλιπώς στον αγώνα, από την πρώτη χρονιά»

«Αρωμα γυναίκας στην Aegean Regatta», είναι ο φετινός τίτλος του Δελτίου Τύπου:

Πολύ έντονη είναι η γυναικεία παρουσία...

17 Αυγ 2010

Σαν σήμερα, το πρώτο ατμόπλοιο ταξιδεύει.


1807: Το «Κλέρμον», το πρώτο πλοίο που κινείται με ατμό και κατασκευάστηκε από τον Ρόμπερτ Φούλτον, κάνει το παρθενικό του ταξίδι στον ποταμό Χάτσον. Ήταν το τροχήλατο και ταυτόχρονα ιστιοφόρο, όπως και όλα σχεδόν τα τότε ατμόπλοια.
Από το 1820 η χρήση του ατμού στα πλοία άρχισε να γενικεύεται.





(στις εικόνες βλέπετε μία χαλκογραφία του Κλερμόντ καθώς και μία φωτογραφία του πανομοιότυπου-αντίγραφου)








Από δε το 1850 που άρχισε η ευρύτερη εφαρμογή (εγκατάσταση) του διαμήκη ελικοφόρου άξονα, αντί του εγκάρσιου των τροχήλατων, ο εκτοπισμός των ιστιοφόρων αφενός αλλά και αυτών των ατμοκίνητων τροχήλατων αφετέρου διαγράφονταν πλέον ως δεδομένος.

Τα πρώτα ατμόπλοια του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού ήταν:

* Καρτερία (Ατμόπλοιο)
* Αθήναι Ι (Ατμόπλοιο)
* Αμφιτρίτη V (Ατμόπλοιο)
* Αρκάδι (Ατμόπλοιο)
* Αφρόεσσα (Ατμοημιολία)
* Κανάρης ΙΙ (Ατμόπλοιο) / 90
* Κρήτη Ι (Ατμόπλοιο)
* Μαλβίνα (Ατμόπλοιο)
* Πανόπη Ι (Ατμόπλοιο)
* Πανόπη ΙI (Ατμόπλοιο)
* Σαλαμινία Ι (Ατμόπλοιο)
* Ψαρά ΙΙ (Ατμόπλοιο) / 90

Η Καρτερία ήταν το πρώτο...

Η δύναμη της αγάπης... στην Μύκονο.

Oktapodi (2007) - Oscar 2009 Animated Short Film

Το δικαίωμα του "θανεῖν" αξιοπρεπώς !



The Lady and the Reaper

15 Αυγ 2010

Η Παναγία στο Ισλάμ

Στην ιερά παράδοση(χαντιθ) του Προφήτη Μωάμεθ αναφέρεται ότι η Παναγία ήταν από τις λίγες γυναίκες που πέτυχε την τελειότητα σαν άνθρωπος.(Al-Bukhari- τόμος 5 βιβλίο 62)
Πραγματικά η Παρθένος Μαρία, η όπως αποκαλείται στο Κοράνι Μάριαμ, που είναι και η σωστή προφορά του ονόματος της, έχει μια ιδιαίτερη θέση στο Ισλάμ και συγκεκριμένα στο Ιερό Κοράνι. Το 19ο κεφάλαιο του Κορανίου είναι αφιερωμένο στην Παρθένο Μαρία με τον τίτλο «Σουρα Μαριαμ» δηλαδή το «Κεφάλαιο της Μάριαμ» Και είναι ακόμα πιο εκπληκτικό όταν αναλογιστεί κανείς(ιδιαίτερα ένας Χριστιανός) ότι σε ολόκληρη την Αγία Γραφή η μητέρα του Ιησού δεν πολύ αναφέρεται στα ιερά κείμενα, ενώ την ίδια ώρα το Κοράνι κάνει συχνές αναφορές στο όνομα της, την ιστορία της, και την παρουσιάζει στους Μουσουλμάνους ως ένα παράδειγμα πίστης και τελειότητας. Και όλα αυτά πέρα από το κεφάλαιο που είναι αφιερωμένο στην μνήμη της.
Σε αυτήν εδώ την έκθεση θα δούμε την ιστορία της πως περιγράφεται στο Κοράνι και πως...

ΒΠ Κ/Δ ΕΛΛΗ, 15/8/1940 -15/8/2010


Πέρασαν 70 χρόνια από τότε.
Το μικρό πολεμικό ήρθε να τιμήσει τη Μεγάλη Μητέρα.

Και έμεινε στην Ιστορία.

Μη το ξεχνάμε, γιατί έχουμε πολλά τέτοια "καραβάκια" που θέλουν πολλοί "φασίστες" (έσω και έξω) να τα "τορπιλίσουν".

Το ΒΠ Κ/Δ ΕΛΛΗ ήταν Ελληνικό "Εύδρομο" κατά την ορολογία του μεσοπολέμου ή "ελαφρύ καταδρομικό" κατά την ορολογία του Β' Παγκοσμίου πολέμου, που έφερε το όνομα της νικοφόρου ναυμαχίας της Έλλης, την διάρκεια του Α' Βαλκανικού Πολέμου.
Ναυπηγήθηκε το 1912 - 1913 στις ΗΠΑ για λογαριασμό της κινεζικής κυβέρνησης με το όνομα "FEI-HUNG", όμως η παραγγελεία ακυρώθηκε λόγω της Εθνικιστικής Επανάστασης που ξεσπασε στην Κίνα την περίοδο εκείνη. Αγοράστηκε τελικά από την ελληνική κυβέρνηση το 1914. Μετασκευάστηκε σχεδόν ριζικά στη Γαλλία μεταξύ των ετών 1925-1927.

Έλαβε μέρος στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και στη Μικρασιατική Εκστρατεία.
Βυθίστηκε στις 15 Αυγούστου 1940 σε ειρηνική περίοδο από το ιταλικό Υποβρύχιο Delfino και ενώ ήταν αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι της Τήνου όπου και συμμετείχε στις εκδηλώσεις του εορτασμού της Παναγίας.
Από τον τορπιλισμό σκοτώθηκαν 9 υπαξιωματικοί και ναύτες, ενώ τραυματίσθηκαν 24.
Το ίδιο Υποβρύχιο...

14 Αυγ 2010

Μνήμη Κυπριακών.

1974. Στην Κύπρο, οι Τούρκοι εξαπολύουν σφοδρή επίθεση σε όλα τα μέτωπα, λίγα μόνο λεπτά μετά τον άδοξο τερματισμό της Διάσκεψης της Γενεύης. Η Ελλάδα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον Αττίλα-2 αποσύρει τις δυνάμεις της από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ (και τους κάναμε τα μούτρα κρέας).

1996. Ένταση στην Κύπρο, όταν Τουρκοκύπριοι δολοφονούν εν ψυχρώ τον 26χρονο Σολωμό Σολωμού, την ώρα που προσπαθούσε να κατεβάσει την τουρκική σημαία στη Δερύνεια. (άλλος ένας Ήρωας στον Κατάλογο. Ο Θεός να τον έχει καλά!)
Τα "γουρούνια" ... απλώς συνεχίζουν να παχαίνουν κυβερνώντας.

Παναγία Σουμελά.

1)Λειτουργία μετά από 87 χρόνια στη Παναγία Σουμελά στη Τραπεζούντα

Ένα ιστορικό γεγονός συγκινεί τον Ποντιακό Ελληνισμό, καθώς για πρώτη φορά μετά από 87 χρόνια θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα για τον Δεκαπενταύγουστο. Μετά από άδεια που έδωσε η Τουρκική κυβέρνηση για μία μόνο ημέρα, το όρος Μελά θα πλημμυρίσει το πρωί της Κυριακής και πάλι από Ορθόδοξους Χριστιανούς, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη να προεξάρχει της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας στην ιστορική Μονή, που σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο.

Κάτι κινείται κάτω από τα πόδια μας. Σεισμοί εν Ελλάδι!


Σας ενδιαφέρουν οι σεισμοί;

Εάν θέλετε να ξέρετε γιατί κουνηθήκατε πριν λίγο τότε ρίχτε μια ματιά στο Σεισμολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

http://www.geophysics.geol.uoa.gr/stations/maps/recent.html

Περσίδων συνέχεια

Όπως προείπαμε, για δύο συνεχή βράδια, Πέμπτης και Παρασκευής, θα πέφτουν "αστέρια". Απόψε κορυφώνεται το φαινόμενο της βροχής των Περσειδών στο νυχτερινό ουρανό.
Κοιτώντας βορειοανατολικά γύρω στα μεσάνυχτα στις 12 προς 13 και 13 προς 14 Αυγούστου θα βλέπουμε την φωτεινή "βροχή" (κόκκινες γραμμές). Παρά το γεγονός ότι οι διάττοντες μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε μέρος του ουρανού, οι νοητές γραμμές των τροχιών θα οδηγούν στο σημείο που ξεκίνησαν.

Ειδικά φέτος την εμφάνιση των διαττόντων αστέρων συνοδεύει μια σχετική ευθυγράμμιση πλανητών προς την Δύση.

12 Αυγ 2010

Το πρόσωπό σου Αυγουστιάτικο φεγγάρι...



...ένα τραγούδι... έτσι απλά... για τις Αγάπες μας και για το
Αυγουστιάτικο Φεγγάρι, που έρχεται σε λίγες μέρες, φέρνοντας δροσιά!

οι Περσίδες και πάλι στον Αυγουστιάτικο ουρανό μας


Για μια ακόμη χρονιά, οι Περσείδες, οι πολυπληθείς διάττοντες αστέρες, θα δώσουν ραντεβού με τους ουρανούς του πλανήτη μας. Το αποκορύφωμα αναμένεται τη νύχτα της Πέμπτης 12 Αυγούστου και της Παρασκευής 13 Αυγούστου με μια θεαματική βροχή από "πεφταστέρια" που θα είναι ορατή ανά τη Γη - και στην Ελλάδα, ιδίως αν κοιτάξει κανείς στον ουρανό σε κατεύθυνση βορειοανατολική.

Όσο πιο καθαρός είναι ο νυχτερινός ουρανός, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για ένα πιο εντυπωσιακό θέαμα, αν και μερικές φορές διαψεύδονται οι προσδοκίες των θεατών που ξενυχτούν για αυτό το λόγο, κάτι που δεν μπορεί να προβλεφθεί εκ των προτέρων.

Ηφαιστεία Λήμνου. Ενα Θέατρο ξαναζεί.


Με τον «Οιδίποδα Τύραννο» άνοιξε χθές, Τετάρτη, 11 Αυγούστου 2010, ύστερα από 2.300 χρόνια, το αρχαίο θέατρο της Ηφαιστείας στη Λήμνο. Η παράσταση ανεβαίνει από το Αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου, με πρωταγωνιστές τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη στο ρόλο του Οιδίποδα και την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στο ρόλο της Ιοκάστης, ενώ συνολικά συμμετέχουν περίπου 25 ηθοποιοί. Η σκηνοθεσία είναι του Σπύρου Ευαγγελάτου, η μετάφραση του Κ.Χ Μύρη, με σκηνικά και κοστούμια του Γ. Πάτσα και μουσική του Γ. Αναστασόπουλου..

Για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, εργάστηκαν πολλές ημέρες όλοι οι εργαζόμενοι στο δήμο Μούδρου αλλά και εθελοντές, ώστε η παράσταση να πραγματοποιηθεί με τις καλύτερες προϋποθέσεις.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων στα Κύθηρα


Στα Κύθηρα μεταφέρεται η Έκθεση για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, μετά από πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας, σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Ιωνικό Κέντρο Σπουδών και την Ομάδα Μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. Τα εγκαίνια της έκθεσης έγινα χθές, 11 Αυγούστου στον Ποταμό Κυθήρων.
Στις 19 Αυγούστου η έκθεση θα μεταφερθεί στην Χώρα, όπου θα παραμείνει μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα και στους μαθητές των σχολείων του νησιού να την επισκεφθούν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

9 Αυγ 2010

Ελληνο-Αλβανικό Λεξικό, Μάρκου Μπότσαρη


Η ελληνο-αλβανική λεξικογραφία στην Ελλάδα αρχίζει με τον Μάρκο Μπότσαρη (1790-1823). Ο ήρως του Σουλίου, γνωστός κυρίως για τον αγώνα του κατά του Αλη-πασά και τον ηρωικό του θάνατον, για τον οποίον απέσπασε όλων των Ελλήνων μα και των ξένων τον θαυμασμό, επαυξάνει την συμπάθεια μας με την συγγραφή του ελληνο-αλβανικού Λεξικού του. Το έργο τούτο, ανεξαρτήτως της πολλαπλής σημασίας, την οποίαν έχει για έναν ολιγογράμματο μαχητή, που αφήνοντας κατά μέρος το όπλο για ένα διάστημα, δημιούργησε έργο πνευματικό, προσφέρει υλικό αρκετά αξιόλογο για την αλβανική διαλεκτολογία.

Γραμμένο στις αρχές του ΙΘ' αι., το λεξικό τούτο βοηθά να παρακολουθήσουμε ορισμένα ενδιαφέροντα γλωσσικά φαινόμενα, όπως π.χ. την δομή της ομιλουμένης Ελληνο-Αλβανικής στην περιοχή του Φαναρίου Πρεβέζης κατά τα τέλη του ΙΗ' και τας αρχές του ΙΘ' αι., την ποικιλία των λεκτικών της τύπων, την επίδραση της Τουρκικής κ.α. Το λεξικό προσφέρεται επίσης για ποικίλες παρατηρήσεις φιλολογικές, κοινωνικές, ακόμη και ιστορικές.

Το χειρόγραφο του Ελληνο-Αλβανικού Λεξικού του Μπότσαρη βρίσκεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη των Παρισίων, στο παράρτημα των ελληνικών χειρόγραφων. Είναι ενσωματωμένο σε

Μνήμη Μάρκου Μπότσαρη, 10/8/1823

Σαν σήμερα σκοτώθηκε ο καπετάν-Μάρκος Μπότσαρης.

Δεν θα πούμε πολλά για το παληκάρι, που χάθηκε στα 35 του χρόνια.
Όποιος όμως ενδιαφέρεται, ας διαβάσει το ποίημα του Αμερικανού ποιητή Φίτζ-γκρην Χάλλεκ.

Δεν το μεταφράζουμε...

MARCO BOZZARIS

by: Fitz-Greene Halleck (1790-1867)

At midnight, in his guarded tent,
The Turk was dreaming of the hour
When Greece, her knee in suppliance bent,
Should tremble at his power;
In dreams, through camp and court he bore
The trophies of a conqueror;
In dreams, his song of triumph heard;
Then wore his monarch's signet-ring;
Then press'd that monarch's throne -- a king:
As wild his thoughts, and gay of wing,
As Eden's garden bird.

At midnight, in the forest shades,

4 Αυγ 2010

Ο Ύμνος εις την Ελευθερίαν, 4 Αυγούστου 1865


Σαν σήμερα, 4 Αυγούστου 1865, "Ο Ύμνος εις την Ελευθερίαν" καθιερώθηκε ως εθνικός ύμνος, όλων των Ελλήνων.
Οι δυο πρώτες στροφές είναι εκείνες που ανακρούονται και συνοδεύουν πάντα την έπαρση και την υποστολή της σημαίας και ψάλλονται σε επίσημες στιγμές και τελετές.
Κατά τη διάρκεια της ανάκρουσής του αποδίδονται ορθίως τιμές στρατιωτικού χαιρετισμού «εν ακινησία» και χωρίς να έχουμε το χέρι στο στήθος κατά τα αμερικανικά νεο- έθιμα.

Χρησιμοποιείται, ως εθνικός ύμνος της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το ποίημα γράφτηκε από τον Διονύσιο Σολωμό τον Μάιο του 1823 στην Ζάκυνθο και ένα χρόνο αργότερα τυπώθηκε στο Μεσολόγγι. Το ποίημα συνδυάζει στοιχεία από τον ρομαντισμό αλλά και τον κλασικισμό. Οι στροφές που χρησιμοποιούνται είναι τετράστιχες ενώ στους στίχους παρατηρείται εναλλαγή τροχαϊκών οκτασύλλαβων και επτασύλλαβων.
Το 1828 μελοποιήθηκε από τον Κερκυραίο Νικόλαο Μάντζαρο πάνω σε λαϊκά μοτίβα, για τετράφωνη ανδρική χορωδία. Από τότε ακουγόταν τακτικά σε εθνικές γιορτές, αλλά και στα σπίτια των Κερκυραίων αστών και αναγνωρίστηκε στη συνείδηση των Ιονίων ως άτυπος ύμνος της Επτανήσου. Ακολούθησαν και άλλες μελοποιήσεις από τον Μάντζαρο (2η το 1837 και 3η το 1839-΄40), ο οποίος υπέβαλλε το έργο του στον βασιλιά Όθωνα (4η «αντιστικτική» μελοποίηση, Δεκέμβριος 1844).

Παρά την τιμητική επιβράβευση του μουσικοσυνθέτη Μάντζαρου με τον Αργυρό Σταυρό του Τάγματος του Σωτήρα (Ιούνιος 1845) και του Διονυσίου Σολωμού με Χρυσό Σταυρό του ίδιου Τάγματος (1849), το έργο (και ειδικά η πρώτη μελοποίησή του) διαδόθηκε μεν ως «θούριος», αλλά...

1 Αυγ 2010

Χωρίς λόγια...