24 Ιουν 2010

Βρέθηκε ο «χαμένος κρίκος»

Στις 19 Μαϊου, στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Νέα Υόρκη ανακοινώθηκε μια επαναστατική ανακάλυψη, που θα αποτελέσει ορόσημο για τους παλαιοντολόγους και τους οπαδούς της θεωρίας της εξέλιξης. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Όσλο έχουν ανακαλύψει την «Ίδη», γνωστή και ως Darwinius masillae, ένα απολίθωμα 47 εκατομμυρίων χρόνων που έχει ανακηρυχτεί «ο χαμένος κρίκος» που συνδέει τη δομή του ανθρώπινου σκελετού με τα πρώτα θηλαστικά.
Οι επιστήμονες βρήκαν την Ίδη στο Messel Pit της Γερμανίας και γρήγορα ανακάλυψαν ότι αυτή είναι είκοσι φορές παλαιότερη από τα περισσότερα απολιθώματα που σχετίζονται με την ανθρώπινη εξέλιξη. Αυτό που κάνει την Ίδη τόσο ξεχωριστή είναι ότι, παρά την καταχώρισή της στα πρώτα πιθηκοειδή (λεμούρ), έχει αδιαμφισβήτητα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, όπως τα μάτια που κοιτούν μπροστά, ακόμη και τον προτεταμένο αντίχειρα.
Αυτή είναι μια συναρπαστική ημέρα για τους απανταχού επιστήμονες. Ο παρουσιαστής και φυσιοδίφης Sir David Attenborough έχει πει: «Αυτό το μικροσκοπικό πλάσμα θα μας αποδείξει τη σύνδεσή μας με όλα τα υπόλοιπα θηλαστικά».


Δεν υπάρχουν σχόλια: