27 Ιουν 2010

Ρύπανση εξ' αμελείας...

Στα μαλακά οι υπεύθυνοι
 
 Ποινή φυλάκισης ενός χρόνου με αναστολή επέβαλε το Εφετείο Αθηνών στις τέσσερις επιχειρήσεις που κατηγορούνται για τη ρύπανση του Ασωπού, κρίνοντας ότι η αυτή προήλθε από αμέλεια και δεν υπήρχε δόλος.

Πρόκειται για εταιρίες BIC ΒΙΟΛΕΞ, Μ. Ι. Μαΐλης, FANCO Α.Ε. και ΕΑΒ που είχαν εντοπιστεί να ρυπαίνουν κατά συρροή τον ποταμό τη δεκαετία του ’90 και είχαν παραπεμφθεί σε δίκη με την κατηγορία της εκτεταμένης ρύπανσης και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος.

Λίγες ημέρες πριν η εισαγγελέας... είχε προτείνει την καταδίκη των κατηγορουμένων, ύστερα από τις καταθέσεις των μελών της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού.

Η υπόθεση θα έπρεπε να έχει εκδικαστεί από το Μάιο του 2007, ωστόσο τότε δεν παραπέμφθηκαν οι πραγματικοί -κατά το νόμο- υπεύθυνοι των εταιρειών (πρόεδροι ή διευθύνοντες σύμβουλοι), αλλά δέκα απλοί υπάλληλοι, οι οποίοι αθωώθηκαν λόγω «έλλειψης της απαιτούμενης από το νόμο ιδιότητας».

Επρόκειτο για ένα λάθος της Νομαρχίας, καθώς ο υπάλληλος που ανέλαβε να συγκεντρώσει τα στοιχεία, έκανε δεκτά τα ονόματα που του παρουσίασαν οι επιχειρήσεις χωρίς να ζητήσει τους κατά το νόμο υπεύθυνους.

Η υπόθεση αυτή χρονολογείται από το 1999 (!), όταν και κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά από την Ομοσπονδία Συλλόγων Ωρωπού.  

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι παραπέμπει τέσσερα κράτη μέλη της ΕΕ (Ελλάδα,Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Γερμανία) στο Δικαστήριο της ΕΕ για παράλειψη μεταφοράς της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ στο εθνικό δίκαιο.

Ειδικότερα η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ για εσφαλμένη εφαρμογή των οδηγιών 2006/12/ΕΚ και 1999/31/ΕΚ, που αφορούν τα απόβλητα και την υγειονομική ταφή των αποβλήτων, αντιστοίχως, λόγω της κακής λειτουργίας του χώρου υγειονομικής ταφής Φυλής-Σκαλιστήρη στην περιοχή της Αττικής.

Επιθεώρηση που διεξήχθη στις 12 Δεκεμβρίου 2006 επιβεβαίωσε τις ελλείψεις στη διαχείριση του εν λόγω χώρου υγειονομικής ταφής. Η παραβίαση του δικαίου της ΕΕ αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που απορρέουν από την κακοδιαχείριση, σημειώνει η Επιτροπή. 

 skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: