14 Ιουν 2010

Στην κορύφωσή τους πλησιάζουν οι ηλιακές καταιγίδες που πλήττουν τη Γη

Παρουσιάζοντας τα νέα συστήματα καταγραφής της ηλιακής δραστηριότητας, επιστήμονες της NASA αποκαλύπτουν ότι ο 11ετής κύκλος της δραστηριότητας του Ήλιου πλησιάζει στην κορύφωσή του. Σωματίδια υψηλής ενέργειας και ιονισμένα αέρια εκτινάσσονται από την επιφάνεια του Ήλιου και απειλούν να θέσουν εκτός λειτουργίας δορυφόρους και συστήματα ηλεκτροδότησης.

Ο Ήλιος ακολουθεί έναν 11ετή κύκλο ηλιακών κηλίδων. Οι κηλίδες αυτές -αόρατες στο γυμνό μάτι- συνοδεύονται και από τις λεγόμενες ηλιακές εκλάμψεις, κατά τις οποίες...
τεράστιες ποσότητες υλικού από το ηλιακό στέμμα εκτινάσσονται στο διάστημα.
Το πλάσμα (ιονισμένο αέριο) που φτάνει στη Γη σε διάστημα δύο έως τριών ημερών, συγκρούεται με σωματίδια στη γήινη ιονόσφαιρα και προκαλεί ορατές αναλαμπές - όπως το γνωστό Βόρειο Σέλας.
Οι ηλεκτρομαγνητικές καταιγίδες και τα σωματίδια υψηλής ενέργειας μπορούν, πολλές φορές, να θέσουν εκτός λειτουργίας τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους και δίκτυα ηλεκτροδότησης, ακόμη και να επηρεάσουν την ανθρώπινη υγεία.
Το 1989 τέτοια μαγνητική καταιγίδα προκάλεσε τη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε μία τεράστια έκταση στο Κεμπέκ του Καναδά, για μία ολόκληρη ημέρα.
Για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα αυτά και να είναι σε θέση να εκδίδουν προειδοποιητικά δελτία, η NASA, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Διαστήματος (NOAA) και άλλα αμερικανικά ιδρύματα δημιούργησαν, σταδιακά, ένα παγκόσμιο σύστημα καταγραφής της ηλιακής δραστηριότητας.
Ο δορυφόρος ΑCE της NASA (Advanced Composition Explorer - Προηγμένος Εξερευνητής Σύστασης) ανιχνεύει το πρώτο «ωστικό κύμα» των σωματιδίων που φτάνουν στη Γη.
Στη συνέχεια, ο δορυφόρος IMAGE (Imager for Magnetosphere to Aurora Global Exploration) καταγράφει τις αναλαμπές που ακολουθούν στη γήινη ατμόσφαιρα, όπως αυτές στο Βόρειο Σέλας.
Το σύστημα, που περιλαμβάνει πολλά ακόμη τροχιακά και επίγεια όργανα, προειδοποιεί για τις επικίνδυνες καταιγίδες πλάσματος μέχρι και μία ώρα πριν από την εκδήλωσή τους στην ατμόσφαιρα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: