Ο πρώτος ιντερνετικός οικισμός στην Ελλάδα με δίκτυο οπτικών ινών στην Κοζάνη.
«Καθημερινά έχω πρόσβαση σε μια τράπεζα ταινιών και ντοκιμαντέρ. Σερφάρω στο Ιντερνετ με πολύ μεγάλη ταχύτητα, παρακολουθώ δορυφορικά κανάλια και οργανώνω τη δουλειά μου διαδικτυακά».
Κάτοικος του πρώτου ιντερνετικού οικισμού στην Ελλάδα, μόλις δύο χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Κοζάνης, ο κ. Ηλίας Μωυσιάδης εξηγεί στα «ΝΕΑ» πώς είναι να ζεις στην καρδιά της τεχνολογίας. Οι 250 οικογένειες που ζουν στον οικισμό της Πρότυπης Ζώνης Ενεργούς Πολεοδομίας είναι οι πρώτες στη χώρας μας στα σπίτια των οποίων δεν φθάνουν καλώδια χαλκού του ΟΤΕ, αλλά απευθείας το υπερσύγχρονο δίκτυο οπτικών ινών. (περισσότερα παρακάτω)
«Νιώθω τυχερός που εγκαταστάθηκα στον οικισμό πριν από τέσσερα χρόνια. Εξηγώ σε φίλους τις ψηφιακές παροχές που έχω και δεν με πιστεύουν», λέει ο κ. Μωυσιάδης, ιατρικός επισκέπτης στο επάγγελμα. Κάτοικος του πρώτου ιντερνετικού οικισμού στην Ελλάδα, μόλις δύο χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Κοζάνης, ο κ. Ηλίας Μωυσιάδης εξηγεί στα «ΝΕΑ» πώς είναι να ζεις στην καρδιά της τεχνολογίας. Οι 250 οικογένειες που ζουν στον οικισμό της Πρότυπης Ζώνης Ενεργούς Πολεοδομίας είναι οι πρώτες στη χώρας μας στα σπίτια των οποίων δεν φθάνουν καλώδια χαλκού του ΟΤΕ, αλλά απευθείας το υπερσύγχρονο δίκτυο οπτικών ινών. (περισσότερα παρακάτω)
Μαζί με τους υπόλοιπους κατοίκους του πρώτου χάι-τεκ οικισμού, απολαμβάνει υπηρεσίες Διαδικτύου, τηλεοπτικών προγραμμάτων κατ΄ επιλογήν, εικονοτηλεφώνου και τηλεκπαίδευσης και το κυριότερο, σε ταχύτητες εκατοντάδες φορές γρηγορότερες από την τεχνολογία ενσύρματης παροχής ψηφιακών υπηρεσιών.
«Το σπίτι μου έχει γεμίσει καλώδια. Δεν ήμουν εξοικειωμένος με την τεχνολογία, όμως πλέον αρχίζω να μαθαίνω. Κατεβάζω δωρεάν ταινίες, σερφάρω στο Διαδίκτυο και μιλάω με τους γείτονές μου με εικονοτηλέφωνο», εξηγεί ο κ. Τάσος Γιούρας, ιδιοκτήτης εστιατορίου.
Ο πρώτος ιντερνετικός οικισμός στην Ελλάδα παρουσιάζεται επίσημα σήμερα στην Κοζάνη, με αφορμή την 3η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ψηφιακών Πόλεων Κεντρικής Ελλάδας (Cities Νet). «Κάποτε οι παππούδες μας βάδιζαν σε χωματόδρομους, τώρα οδηγούμε σε λεωφόρους. Αυτή είναι η αντιστοιχία μεταξύ των καλωδίων χαλκού και του δικτύου οπτικών ινών», δηλώνει χαρακτηριστικά στα «ΝΕΑ» η αντιδήμαρχος Κοζάνης κ. Νούλα Τουμπουλίδου. Η δημοτική αρχή Κοζάνης άρχισε τη μελέτη και κατασκευή του έργου, που χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας, στις αρχές της δεκαετίας του ΄90.
Ο οικισμός αποτελείται από εργατικές κατοικίες όπου διαμένουν 250 οικογένειες. Εκτός από τα βασικά δίκτυα (ηλεκτροδότηση, αποχέτευση κ.ά.), ο οικισμός επιλέχθηκε για τη λειτουργία πρωτοποριακών για τα ελληνικά δεδομένα τεχνολογικών εφαρμογών. Οι μαθητές μπορούν να συμμετέχουν σε πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης, μέσω του οποίου μπορούν να παρακολουθούν δωρεάν διαδραστικά μαθήματα Πληροφορικής, να αναζητούν πληροφορίες για σχολικές εργασίες, να επικοινωνούν μεταξύ τους ή με τους καθηγητές τους.
Παράλληλα, στο πλαίσιο των ψηφιακών έργων του Δήμου Κοζάνης, έχει τεθεί εδώ και δύο μήνες σε εφαρμογή πρόγραμμα τηλε-εργασίας, μέσω του οποίου οι προνομιούχοι κάτοικοι του πρότυπου οικισμού μπορούν να εργάζονται εξ αποστάσεως σε εταιρείες και επιχειρήσεις εκτός νομού.
Ψηφιακή πόλη
Ο ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ προχώρησε στην υλοποίηση της ηλεκτρονικής διαβούλευσης, ενός φόρουμ ηλεκτρονικής επικοινωνίας που τέθηκε πρόσφατα σε ισχύ και αποτέλεσε τη βάση ανταλλαγής απόψεων για το σχέδιο «Καλλικράτης». Η λίστα των ψηφιακών έργων του δήμου περιλαμβάνει επίσης την εξυπηρέτηση των δημοτών, μέσω Διαδικτύου, για θέματα που αφορούν πληρωμές δημοτικού φόρου, αποστολής πιστοποιητικών ή συμμετοχής σε ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα, την ανάπτυξη δικτύου γεωγραφικών υπηρεσιών πληροφόρησης (GΙS).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου