23 Ιουν 2010

Το Ζητούμενο και η ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΓΡΑΦΗ Β΄

Η ιδέα ήρθε βλέποντας το σήμα άνω δεξιά στην ταινία για την Αργώ. Θα διαβάσετε την λέξη "Ναύδομο" γραμμένη με λατινικά και με γραμμικής Β΄ στοιχεία.
Τι θα λέγατε να βλέπαμε "ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ" πως θα φαίνεται με την γραμμική Β΄:

διαβάστε περισσότερα στη συνέχεια...
Οι πρώτες επιγραφές με Γραμμική γραφή ανακαλύφθηκαν στην Κνωσό της Κρήτης το 1900 από τον Άγγλο αρχαιολόγο Sir Arthur Evans (1851-1941). Ο ίδιος στη συνέχεια ονόμασε τη γραφή αυτή έτσι, δηλαδή γραμμική, επειδή τα γράμματά της είναι γραμμές (ένα γραμμικό σχήμα) και όχι σφήνες, όπως στη σφηνοειδή γραφή ή εικόνες όντων όπως είναι στη αιγυπτιακή ιερατική γραφή.
Ο ίδιος είπε και ότι η Γραμμική γραφή είναι μάλλον έργο των Μινωιτών (ονομασία που έδωσε στους αρχαίους Κρήτες από το μυθικό βασιλιά της Κνωσού Μίνωα) και από τη γραφή αυτή ίσως να προήλθε το σημερινό ελληνικό αλφάβητο.
Αργότερα επιγραφές με Γραμμική γραφή ανακαλύφθηκαν και από τους: D. Levi, Πλάτωνας - Τουλούπα τόσο στη Κρήτη (στα παλαιά ανάκτορα Φαιστού, Αγ. Τριάδας, Ζάκρου, Κνωσού, Μαλίων κ.α.), αλλά και στην Πύλο, Μυκήνες, Θήβα, Τίρυνθα, Ορχομενό, Μήλο κ.α. Έτσι η Γραμμική γραφή θεωρήθηκε ότι ήταν κοινή ελληνική γραφή, δηλαδή μια γραφή που δεν ήταν γραφή μόνο για τους Κρήτες, αλλά και άλλων Ελλήνων.
Τα γράμματα της Γραμμικής γραφής χαραζόταν με αιχμηρό αντικείμενο πάνω σε πήλινες πλάκες. Κάποιες πλάκες από αυτές διατηρούνται ως σήμερα εξαιτίας των πυρκαγιών στην Κνωσό και στην Πύλο, που έψησαν τον πηλό τους, ο οποίος σε άλλη περίπτωση θα είχε εξαφανιστεί. Οι περισσότερες από τις επιγραφές που έχουν βρεθεί με Γραμμική γραφή είναι λογιστικές και ως απ’ αυτό περιέχουν εικόνες ή συντομογραφίες (για υπόδειξη του είδους καταγραφής ή οφειλής) των εμπορεύσιμων προϊόντων και αριθμούς. Ειδικότερα οι πλάκες που βρέθηκαν στην Κνωσό με τη Γραμμική γραφή παρέχουν πληροφορίες για την οργάνωση του βασιλείου, όπως για τις ιδιοκτησίες του βασιλιά, για τις προσφορές στις θεότητες και για τις μετακινήσεις των στρατευμάτων κ.α.
Συνολικά έχουν βρεθεί περί τα 5.000 κείμενα σε Γραμμική Β (κυρίως πινακίδες και δευτερευόντως αγγεία). Από αυτά γύρω στα 3.000 προέρχονται από την Κνωσό, γύρω στα 1.400 από την Πύλο γύρω στα 300 από την Θήβα, 90 από τις Μυκήνες, ενώ μικρότερος αριθμός προέρχεται από ταΧανιά, τα Μάλλια, την Τύρινθα, την Ελευσίνα τον Ορχομενό και αλλού.

Το συγκινητικότερο είναι ότι στις πίσω όψεις των πλακών έχουν διασωθεί τα δακτυλικά αποτυπώματα των γραφέων και με βάση τον γραφικό χαρακτήρα τους, οι αρχαιολόγοι υποθέτουν ότι τις πινακίδες της Κνωσού τις έγραψαν τουλάχιστον 60 διαφορετικοί γραφείς, ενώ αυτές της Πύλου τουλάχιστον 30.

Δεν υπάρχουν σχόλια: