9 Ιουν 2010

Και ο εγκέφαλος συμβάλει στη ρύθμιση της χοληστερίνης

Το επίπεδο της χοληστερίνης ρυθμίζεται εν μέρη από τον εγκέφαλο, σύμφωνα με νέα έρευνα αμερικανών νευροεπιστημόνων.
Η ανακάλυψη έρχεται σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα αντιλήψεις ότι η ποσότητα της χοληστερίνης εξαρτάται αποκλειστικά από τη διατροφή μας και από την παραγωγή της στο συκώτι και ανοίγει το δρόμο για πιθανές νέες θεραπευτικές μεθόδους.
Η μελέτη που έγινε από τον Ματίας Τσεπ, καθηγητή ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι, κατέδειξε πως η «ορμόνη της πείνας», της γκρελίνης, δρα στον εγκέφαλο σαν «τηλεχειριστήριο», ρυθμίζοντας το επίπεδο της χοληστερίνης που κυκλοφορεί στο αίμα.(διαβάστε παρακάτω)

Η συσσώρευση μεγάλης ποσότητας χοληστερίνης οδηγεί σε σκλήρυνση των αγγείων και δημιουργία «πλάκας», με συνέπεια να αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα αυξημένα επίπεδα γκρελίνης που δόθηκε στα ποντίκια, όπου έγινε και το πείραμα, έκαναν τα ζώα να αποκτήσουν αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα.
Η χοληστερίνη αύξανε επειδή τα σήματα που στέλνει ο εγκέφαλος αναγκάζουν το ήπαρ να αποθηκεύσει λιγότερη χοληστερόλη. Η γκρελίνη αναστέλλει ένα υποδοχέα στον υποθάλαμο του εγκεφάλου και έτσι ρυθμίζει το αίσθημα πείνας και τη λειτουργία λήψη τροφής.
«Η μελέτη μας για πρώτη φορά δείχνει ότι η χοληστερίνη ελέγχεται, πέραν της διατροφής και την έκκριση του ήπατος, από ένα ειδικό κύκλωμα στο κεντρικό νευρικό σύστημα», δήλωσε ο Τσεπ.
Όπως είπαν οι ερευνητές, η μελέτη πρέπει να επαληθευθεί σε ανθρώπους, επειδή υπάρχουν διαφορές μεταξύ ανθρώπων και ποντικών όσον αφορά τη σύνθεση της χοληστερίνης, οπότε πιθανώς θα ανοίξει ο δρόμος για μια νέα θεραπευτική μέθοδο κατά της υψηλής χοληστερίνης.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Neuroscience.

Δημοσίευση: ΤΑ ΝΕΑ, Web Only Επιμέλεια: Γιάννης Δεβετζόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: