30 Ιουν 2010

Mοίραζαν στην οικογένειά τους διδακτορικά και καθηγητικές έδρες

Της Λινας Γιανναρου – ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 23/6/2010

Ξεκινάει η διαδικασία επούλωσης μιας βαθιάς «πληγής» που κινδύνευε να κακοφορμίσει στα σπλάχνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, του μεγαλύτερου εκπαιδευτικού ιδρύματος της χώρας. Ο λόγος για τη «δράση» της -γνωστής στους φοιτητές και ως «Αγίας» - οικογένειας της κοσμήτορος της Θεολογικής Σχολής Ελένης Χριστινάκη και του συζύγου της καθηγητή Παναγιώτη Χριστινάκη. Οπως έχει μεταξύ άλλων προκύψει, ο καθηγητής επέβλεψε το διδακτορικό του γιου τους Επαμεινώνδα και της κόρης τους Ειρήνης, η οποία με τη σειρά της όταν (σχεδόν εν μια νυκτί) εξελέγη καθηγήτρια επέβλεψε το διδακτορικό της αδερφής της Ολγας. Και ούτω καθεξής...

Οπως κάθε φορά που σπάει ένα απόστημα, όμως, η δυσοσμία είναι έντονη. Το πόρισμα της ΕΔΕ που είχε διαταχθεί από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο καιρό και είναι στη διάθεση της «Κ», θέτει θέματα ακαδημαϊκά (για τη χορήγηση τίτλων σπουδών στην Ειρήνη, την Ολγα και τον Επαμεινώνδα Χριστινάκη), ενώ καταλογίζει...
πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες όχι μόνο στους καθηγητές Παναγιώτη και Ελένη Χριστινάκη, αλλά και στον τότε πρόεδρο του Τμήματος καθηγητή Κων. Κατερέλο, τον επίκουρο καθηγητή Αθανάσιο Γλάρο (σύζυγο της Ειρήνης Χριστινάκη) και μία διοικητική υπάλληλο. Αποκαλύπτει δε μια άλλη, μάλλον σκοτεινή, πλευρά των ελληνικών πανεπιστημίων, πίσω από τα ακαδημαϊκά «φώτα». Χαρακτηριστική είναι η φράση του πορίσματος το οποίο υπογράφει ο καθηγητής Θεόδωρος Φορτσάκης: «Στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας, οι διαδικασίες επιλογής των μελών ΔΕΠ για μεγάλο χρονικό διάστημα δίδουν την εντύπωση ότι ευνοούσαν τους υποψηφίους που ήταν τέκνα μελών ΔΕΠ του Τμήματος και αυτό, πρώτον, κατά την προκήρυξη των θέσεων ΔΕΠ με περιορισμό του γνωστικού αντικειμένου, δεύτερον, κατά τις διαδικασίες εκλογής μελών ΔΕΠ με την ενεργό ανάμειξη και συμμετοχή των συγγενών μελών ΔΕΠ των υποψηφίων, τρίτον, με την ευνοϊκή μεταχείριση μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων συγγενών μελών ΔΕΠ, και όλα τα ανωτέρω με τη σύμπραξη και την ανοχή και άλλων μελών ΔΕΠ, για ορισμένα από τα οποία δημιουργείται επίσης η εντύπωση ότι ανέμεναν ανάλογη συμπεριφορά για τους δικούς τους συγγενείς».

Οπως αναφέρεται στο πόρισμα, σύμφωνα με τον νόμο, τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής του διδακτορικού δεν πρέπει να ανήκουν στην ίδια ή συγγενή ειδικότητα με αυτή στην οποία εκπονεί ο υποψήφιος τη διατριβή του, ενώ τα μέλη των συλλογικών οργάνων οφείλουν να απέχουν από κάθε ενέργεια ή διαδικασία εφόσον πρόκειται για συγγενείς του ενδιαφερομένου. Στη Θεολογική Σχολή ωστόσο οι νόμοι εφαρμόζονταν κατά το δοκούν.

Πατέρας έλεγχε την κόρη

Ο Παναγιώτης Χριστινάκης συμμετείχε ως επιβλέπων στο διδακτορικό της κόρης του Ειρήνης, η οποία ελάχιστα χρόνια αργότερα εξελέγη στη βαθμίδα της καθηγήτριας. Ο πατέρας της συμμετείχε ουσιαστικά στη διαδικασία ορισμού του Εκλεκτορικού Σώματος που θα έκρινε την κόρη του, «με την ανοχή και τη συμφωνία του τότε προέδρου του Τμήματος καθ. Κ. Κατερέλου». Στη Γενική Συνέλευση Ειδικής Σύνθεσης της 29 Ιανουαρίου 2008, μάλιστα, κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα της συγκρότησης εκλεκτορικού για την εξέλιξη της Ειρήνης Χριστινάκη συμμετείχαν τόσο η... ίδια όσο και ο σύζυγός της Αθανάσιος Γλάρος! Αντίστοιχα, στις 7/11/08, στη συνεδρίαση του Τομέα Κανονικού Δικαίου και Βυζαντινής Θεολογίας και Βιβλικών Σπουδών, υπό την προεδρία της Ελένης Χριστινάκη και με τη συμμετοχή του Παναγιώτη Χριστινάκη, της Ειρήνης Χριστινάκη και του Αθανασίου Γλάρου, αποφασίστηκε να προταθεί στη Γενική Συνέλευση Ειδικής Σύνθεσης να κάνει δεκτό το αίτημα της Ολγας Χριστινάκη για ορισμό τριμελούς επιτροπής παρακολούθησης της διπλωματικής της εργασίας που θα αποτελείτο από τους... Παναγιώτη και Ελένη Χριστινάκη και τη λέκτορα Ελένη Γιαννακοπούλου. Ενα μήνα αργότερα, το σκηνικό επαναλήφθηκε για τον γιο της οικογένειας, Επαμεινώνδα. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Κ. Κατερέλου: «Οποιος και να ήταν πρόεδρος δεν θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά, διότι η παρουσία του Π. Χριστινάκη ήταν βαρύνουσα για το τμήμα».

Σύμφωνα με το πόρισμα, «από όλα τα ανωτέρω έχουν τελεστεί σοβαρές παρατυπίες τόσο κατά τη διαδικασία έγκρισης του διδακτορικού της Ειρήνης Χριστινάκη όσο και κατά τη διαδικασία της εκλογής της στη βαθμίδα της καθηγήτριας, καθώς και κατά τη λήψη των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων για τη συγκρότηση Τριμελούς Επιτροπής για την Ολγα Χριστινάκη και τον Επαμεινώνδα Χριστινάκη».

Το Πρυτανικό Συμβούλιο έκανε δεκτό το πόρισμα και εν συνεχεία το διαβίβασε στη Σύγκλητο Ειδικής Σύνθεσης για να αποφασίσει επί του θέματος της διατριβής της Ειρήνης Χριστινάκη, αλλά και στο Δικαστικό Τμήμα του Πανεπιστημίου προκειμένου να διατυπώσει τη γνώμη του σχετικά με το αν προκύπτουν ενδείξεις διάπραξης ποινικών παραπτωμάτων, ώστε να διαβιβαστεί στη συνέχεια στον αρμόδιο εισαγγελέα. Ο φάκελος, τέλος, έχει διαβιβαστεί στο υπουργείο Παιδείας και στο Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.

αναδημοσίευση από το alfavita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: