30 Ιουν 2010

Online για πρώτη φορά τα μυστικά χειρόγραφα του αλχημιστή Ισαάκ Νεύτωνα

Ο Ισαάκ Νεύτων ήταν ανήσυχη προσωπικότητα με πολλαπλές ερευνητικές δραστηριότητες και αναζητήσεις, που ξέφευγαν από το «προφίλ» του συμβατικού επιστήμονα. Τώρα, για πρώτη φορά, η απόκρυφη ζωή του μεγάλου βρετανού φυσικού και μαθηματικού έρχεται στο…διαδικτυακό φως χάρη σε ένα νέο site που δημιούργησε ένας αμερικανός καθηγητής της ιστορίας και φιλοσοφίας των επιστημών.

Εδώ και έξι χρόνια ο Γουίλιαμ Νιούμαν του πανεπιστημίου της Ιντιάνα, με την υποστήριξη του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών των ΗΠΑ, έχει βαλθεί να φωτίσει την αποκρυφιστική πλευρά του Νεύτωνα στο πλαίσιο του πρότζεκτ “The chymistry of Isaac Newton” (η αλχημεία αποκαλείτο συχνά chymistry κατά τον 17ο αιώνα στη Βρετανία).
 
Το site του Νιούμαν για πρώτη φορά προσφέρει στο κοινό...
δημοσιευμένα και κατάλληλα επιμελημένα 23 πρωτότυπα αλχημιστικά χειρόγραφα του Νεύτωνα. Επίσης, παρουσιάζει ανάλογα χειρόγραφα με τις ανακαλύψεις του βρετανού επιστήμονα στον τομέα της οπτικής, που ανέτρεψαν θεωρίες χιλιετιών σχετικά με το φως και το χρώμα και οι οποίες σχετίζονταν με τις αλχημιστικές του μελέτες. Τα χειρόγραφα, μεταξύ άλλων, αποκαλύπτουν ότι οι νέες ιδέες του Νεύτωνα για την ανάλυση και τη σύνθεση του φωτός με τη βοήθεια πρισμάτων ωφελήθηκαν τα μέγιστα από την αλχημεία.
 
«Ο Νεύτων ήταν πιστός αλχημιστής επί 30 χρόνια, αλλά κράτησε αυτές τις δραστηριότητές του σε μεγάλο βαθμό κρυμμένες από τους συγχρόνους του και τους συναδέλφους του, έτσι το αλχημιστικό έργο του δεν έχει γίνει πλήρως γνωστό», δήλωσε ο Νιούμαν, ο οποίος, μαζί με τους συνεργάτες του, φρόντισε να μεταφράσει, να επιμεληθεί και να επεξηγήσει τα χειρόγραφα, τα οποία συμπεριλαμβάνουν σημειωματάρια αλχημιστικών εργαστηριακών ερευνών του Νεύτωνα (ανάμεσά τους το πιο πλήρες από όλα σημειωματάριο MS 3975 που βρέθηκε στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ). Τα χειρόγραφα είναι πλέον πλήρως προσβάσιμα και επιτρέπουν αναζητήσεις με βάση συγκεκριμένες λέξεις.
 
Μέχρι στιγμής περισσότερες από 600 σελίδες χειρογράφων του Νεύτωνα έχουν τύχει επεξεργασίας και είναι πια προσβάσιμες online, ενώ ο στόχος του Νιούμαν είναι να προσφέρει πλήρη σχολιασμό και υπομνηματισμό σε όλα τα αλχημιστικά χειρόγραφα του Νεύτωνα. Οι επισκέπτες του site μπορούν επίσης να δουν τα αποκρυφιστικά-αλχημιστικά σύμβολα που χρησιμοποιούσε ο μεγαλοφυής επιστήμων.
 
Ο Νιούμαν και οι συνεργάτες του έχουν ακόμα αναπαράγει μερικές από τις αλχημιστικές διαδικασίες που περιγράφει ο Νεύτων στο «Λεξικό Αλχημιστικών Όρων» που είχε συγγράψει. Τα πειράματα αυτά, με τη βοήθεια του Τμήματος Χημείας του πανεπιστημίου της Ιντιάνα, περιγράφονται στο site.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: