13 Ιουλ 2010

Royal Edinburgh Military Tattoo


The 2010 Royal Edinburgh Military Tattoo

Η Βασιλική Στρατιωτική Παρέλαση του Εδιμβούργου είναι μια ετήσια εκδήλωση που γίνεται κάθε Αύγουστο στην πρωτεύουσα της Σκωτίας, το Εδιμβούργο, την «Αθήνα του Βορρά». Η εκδήλωση λαμβάνει χώρα ως μέρος του ευρύτερου Φεστιβάλ του Εδιμβούργου και περιλαμβάνει αριθμό διαφόρων εκδηλώσεων όλη την διάρκεια του μήνα.

Το 2010 οι εκδηλώσεις θα σηματοδοτηθούν από τον εορτασμό του «Αδαμάντινου Ιωβηλαίου» για τα 60 χρόνια των παρελάσεων αυτών και θα πραγματοποιηθούν κατά το χρονικό διάστημα 6 έως 28 Αυγούστου με παραστάσεις από Δευτέρα έως Παρασκευή στις 21:00 και το Σάββατο στις 19:30 και 22:30, στο συνηθισμένο μέρος: στο κάστρο του Εδιμβούργου.

Η φετινή εκδήλωση θα είναι το πιο θεαματικό Tattoo που έχει γίνει και θα φιλοξενήσει «ταλέντα» από τέσσερις ηπείρους, συμπεριλαμβανομένων αυλητών, γυμναστών, τραγουδιστών, χορευτών και μια καταπληκτική ομάδα μοτοσικλετιστών.

Τι είναι λοιπόν το ΤΑΤΤΟΟ: (διαβάστε και δείτε το σχετικό video)

Διάφορες στρατιωτικές ορχήστρες πνευστών και κρουστών (κοινώς μπάντες) της Κοινοπολιτείας αλλά και διαφόρων διεθνών στρατιωτικών συγκροτημάτων και λοιπών ομάδων συγκεντρώνονται στο Εδιμβούργο κάθε καλοκαίρι, τον Αύγουστο,

Η λέξη «Ταττού» προέρχεται από «Doe den tap toe", ή απλά "tap toe" ("toe" προφέρεται "τού"), που στα ολλανδικά σημαίνει "οι έσχατες εντολές-παραγγελίες". Η κατά λέξη μετάφραση σημαίνει: «κλείσε την βρύση». Ο όρος "Tap-toe" ήταν το πρώτο παράγγελμα που άκουσε ο βρετανικός στρατός, όταν βρέθηκε στη Φλάνδρα (περιοχή Βελγίου-Ολλανδίας) κατά τη διάρκεια του πολέμου της αυστριακής διαδοχής (1740–1748).

Οι βρετανοί υιοθέτησαν την φράση δημιουργώντας ένα μουσικό σήμα, που το έπαιζε σώμα τυμπανιστών ή μπάντα με γκάϊντες και τύμπανα κάθε βράδυ ειδοποιώντας έτσι τους ταβερνιάρηδες να «κλείσουν τις βρύσες» των βαρελιών μπίρας, έτσι ώστε οι στρατιώτες να αποσυρθούν στα καταλύματα τους σε λογική ώρα.

Με τον εκσυγχρονισμό των στρατώνων και των στρατιωτικών τυπικών δημιουργήθηκαν πλήρεις στρατιωτικές μπάντες στο τέλος του 18ου αιώνα, και ο όρος Tattoo χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει όχι μόνο την τελευταία κλήση για παύση καθηκόντων ημέρας, αλλά και μια μορφή βραδινής διασκέδασης που εκτελούσαν οι στρατιωτικοί μουσικοί.

Η πρώτη επίσημη του Tattoo στο Εδιμβούργου ξεκίνησε το 1950 με μόνο οκτώ θέματα στο πρόγραμμα. Το παρακολούθησαν 6.000 περίπου θεατές που κάθησαν σε απλούς πάγκους και ικριώματα γύρω από τη βόρεια, νότια και ανατολική πλευρά της αυλής του κάστρου του Εδιμβούργου. Σήμερα 160.000 άτομα μπορούν να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις κάθε χρόνο, εκτός των τηλεθεατών.

Σε όσους αρέσουν τα... στρατιωτάκια και διαθέτουν μετρητά... το Εδιμβούργο σας περιμένει!

Για πληροφορίες http://www.edintattoo.co.uk/

Δεν υπάρχουν σχόλια: