5 Ιουλ 2010

Walhalla, ο Παρθενώνας της Βαυαρίας


Ενας μεγαλοπρεπής και επιβλητικός ναός βρίσκεται δίπλα στον ποταμό Δούναβη και λίγα χιλιόμετρα έξω από το Ρέγκενζμπουργκ της Βαυαρίας.
Το όνομα αυτού Βαλχάλα (Walhalla).

Το 1807 ο τότε πρίγκηπας της Βαυαρίας Λουδοβίκος, μέγας φιλέλληνας, εμπνεύστηκε ένα μνημείο, πάνω στα σχέδια του Παρθενώνα, πρός τιμή των γερμανών ηρώων έτσι ώστε....
να θυμίζει σε όλους τους Γερμανούς την κοινή κληρονομιά τους. Το έργο ξεκίνησε μετά την ανάρρησή του ως βασιλιάς της Βαυαρίας (Λουδοβίκος ο Α΄), σε σχέδια και επίβλεψη του αρχιτέκτονά του Leo von Klenze (πολεοδόμο της σημερινής Αθήνας) από το 1830 εως το1842. Η Βαλχάλα ξεκίνησε να κτίζεται την εποχή που εμείς "δεχόμασταν" τον δευτερότοκο γιό του, τον Όθωνα, ως πρώτο βασιλιά της Ελλάδος! Βέβαια στον Λουδοβίκο χρωστάμε την σωτηρία της Ακρόπολης, όπου μερικοί κόλακες είχαν προτείνει να κτιστούν τα ανάκτορα του νεαρού Όθωνα, θεωρώντας βεβήλωση την κίνηση αυτή.

Στο εσωτερικό του ναού υπαρχουν λογής ανδριάντες από πρόσωπα που εχουν περίοπτη θέση στην γερμανική ιστορία. Συνολικά μεχρι σήμερα υπαρχουν 130 ανδριάντες και 65 αναμνηστικές πλάκες, που αναφέρονται τιμητικά σε 195 πρόσωπα π.χ. στους Γκέτε, Μπέτοβεν, Γουτεμβέργιο, Αϊνστάιν, κ.α.
Ένας από τους πρώτους στον κατάλογο είναι και ο ΑΛΑΡΙΧΟΣ, βασιλιάς των Βισιγότθων, που έκαμε "γης Μαδιάμ" την "άπιστη" ακόμα χώρα μας, καταργώντας τους Παρθενώνες και κάνοντας του συρμού τις βασιλικές μετά ή άνευ τρούλου.

Βρε κάτι μυστήρια που έχει η Ιστορία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: