14 Αυγ 2010

Περσίδων συνέχεια

Όπως προείπαμε, για δύο συνεχή βράδια, Πέμπτης και Παρασκευής, θα πέφτουν "αστέρια". Απόψε κορυφώνεται το φαινόμενο της βροχής των Περσειδών στο νυχτερινό ουρανό.
Κοιτώντας βορειοανατολικά γύρω στα μεσάνυχτα στις 12 προς 13 και 13 προς 14 Αυγούστου θα βλέπουμε την φωτεινή "βροχή" (κόκκινες γραμμές). Παρά το γεγονός ότι οι διάττοντες μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε μέρος του ουρανού, οι νοητές γραμμές των τροχιών θα οδηγούν στο σημείο που ξεκίνησαν.

Ειδικά φέτος την εμφάνιση των διαττόντων αστέρων συνοδεύει μια σχετική ευθυγράμμιση πλανητών προς την Δύση.

Η παράσταση αρχίζει με την δύση του ηλίου, όταν η Αφροδίτη, ο Κρόνο, ο Άρης και η Σελήνη (όχι όμως ολόκληρη) ξεπετάγονται από τον δυτικό ορίζοντα σε ένα σφικτό συνδυασμό. Και τα τέσσερα ουράνια αντικείμενα θα βρίσκονται μέσα σε ένα κύκλο διαμέτρου περίπου 10 μοιρών, στολίζοντας έτσι τα μενεξεδιά και πορτοκολιά χρώματα του ηλιοβασιλέματος. Δεν χρειάζεται ασφαλώς κανένα τηλεσκόπιο για να απολαύσετε αυτό το θέαμα, παρά αρκούν τα μάτια μας.
Οι πλανήτες θα βρίσκονται μαζί στον δυτικό ορίζοντα έως τις 10 μ.μ. περίπου. Όταν φύγουν, εσείς θα μείνετε να παρακολουθήσετε το επόμενο θέαμα: την βροχή των μετεώρων Περσειδών. Από τις 10 μ.μ. μέχρι την αυγή, οι μετεωρίτες θα φτερουγίζουν σε όλο τον έναστρο ουρανό, που είναι ακόμα πιο συναρπαστικό θέαμα από μια πλανητική συνάντηση.

Οι μετεωρίτες αυτοί φαίνεται να προέρχονται όλοι περίπου από τον αστερισμό του Περσέα, γι αυτό και ονομάστηκαν Περσείδες. Στην ουσία αποτελούν ένα τμήμα της ουράς του κομήτη Swift-Tuttle, ο οποίος πέρασε τελευταία φορά κοντά από τη Γη το 1992, ενώ πλησιάζει κοντά στον Ήλιο περίπου κάθε 130 χρόνια. Συγκεκριμένα, κάθε 12 Αυγούστου η Γη εισέρχεται σε ένα νέφος σωματιδίων σκόνης που άφησε πίσω του ο κομήτης Swift-Tuttle με μια ταχύτητα περίπου 30 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.Ο κομήτης αυτός παρατηρήθηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 1862 από τους αμερικανούς Λιούις Σουίφτ και Oρας Tατλ από τους οποίους και πήρε το όνομά του.

Το νέφος και τα υπολείμματα της ουράς του κομήτη έχουν τεράστια έκταση που εκτιμάται ότι φτάνει έως και τα 80 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Έτσι, το φαινόμενο επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο την ίδια εποχή, αλλά με διαφορετική ένταση. Το καλοκαίρι του 1993 ο αριθμός των μετεώρων έφτασε τα 500 την ώρα.

Μπαίνοντας στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα 60 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, διαλύονται αφήνοντας ένα φωτεινό ίχνος στο σκοτεινό ουρανό. Αν είναι πολλά θα σχηματίσουν μια βροχή από μικρές, φευγαλέες λάμψεις. Τα μικρά σωματίδια της σκόνης έχουν τον όγκο των κόκκων της άμμου και βάρος ένα γραμμάριο. Υπολογίζεται ότι τις δύο βραδιές, της Πέμπτης και της Παρασκευής, οι διάττοντες θα πέφτουν με μία συχνότητα 60 έως 80 την ώρα και με ταχύτητα 220.000 χιλιόμετρα την ώρα.

Το 2010 είναι ένα καλό έτος για τις Περσείδες επειδή η Σελήνη, 3 και 4 ημερών ακόμη (ψιλή φετούλα ακόμα), δεν θα είναι στον ορατή στον ουρανό μετά μεσάνυχτα προς ξημερώματα που οι βροχή των μετεωριτών θα έχει την μεγαλύτερη δραστηριότητα.

Για να δούμε την περισσότερη βροχή η καλύτερη στιγμή για να κοιτάξουμε είναι κατά τη διάρκεια των πιο σκοτεινών ωρών, πριν την αυγή το πρωί της Παρασκευής, 13 Αυγούστου, όταν θα βλέπουμε δεκάδες Περσείδες ανά ώρα.



Για πρώτη φορά το φαινόμενο παρατηρήθηκε το 36 μ.X., οπότε και καταγράφηκε στα αρχεία της κινεζικής Δυναστείας των Xαν. Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι θα είναι έντονο κάθε καλοκαίρι, τουλάχιστον ως το 2126 που ο κομήτης Swift-Tuttle θα προσπεράσει την τροχιά της Γης.

Το 2028 οι αστρονόμοι περιμένουν το φαινόμενο να είναι άκρως εντυπωσιακό, γιατί τότε αναμένεται μια βροχή 1.000 διάττοντων αστεριών την ώρα, καθώς η Γη θα απέχει περίπου 60.000 χιλιόμετρα από τον πυρήνα της σκόνης του κομήτη, που ευθύνεται για το φαινόμενο.
Ως τότε... καλά Χριστούγεννα!

Πηγή:http://www.physics4u.gr/blog/

Υ.Γ.
Βροχές μετεώρων κατά τη διάρκεια του έτους:
Επιπλέον μπορείτε να ξενυχτάτε και άλλες εποχές (συμπεριλαμβανομένης της παρούσης), όπως:

2-4 Ιανουαρίου, Κουαντρατίδες (Quadrantids):
Η βροχή ακτινοβολείτε από μια περιοχή ανάμεσα στους αστερισμούς του Δράκοντα και του Bοώτη, που παλαιότερα ονομαζόταν Τεταρτημόριο (Quadrant). Το μέγιστο της δραστηριότητας επικεντρώνεται σε διάστημα όχι περισσότερο της μιας νύχτας. Οι αναμενόμενοι ρυθμοί είμαι 10-60 μετέωρα την ώρα, με προσωρινές εξάρσεις που μπορεί να φτάνουν τα 100 ή και περισσότερα.

21-22 Απριλίου, Λυρίδες (Lyrids):
Πρόκειται για μια μάλλον περιορισμένη βροχή (10-15 μετέωρα/ώρα) προερχόμενη από την περιοχή κοντά στο Βέγα της Λύρας. Οι Ρωμαίοι θεωρούσαν τη βροχή μετεώρων ως τον τρόπο των θεών για να τιμούν τους πρόσφατα αποβιώσαντες. Το 1982, η συγκεκριμένη βροχή ήταν περισσότερο έντονη από το σύνηθες.

4-6 Μαΐου, Υδροχοΐδες (Eta Aquarids):
Η συγκεκριμένη βροχή προκαλείται από τα απομεινάρια του πλέον διάσημου κομήτη, του κομήτη του Haley. Η αναμενόμενη βροχή είναι 20 περίπου μετέωρα την ώρα, με σημείο εκπομπής κοντά στο “υδροδοχείο” του Υδροχόου.

28-29 Ιουλίου, Δέλτα Υδροχοΐδες (Delta Aquarids) :
Είναι ίσως η πιο παραγωγική βροχή μετεώρων. Δυστυχώς η έντασή της κατανέμεται σε αρκετά βράδια με αποτέλεσμα παρόλο τον συνολικά μεγάλο αριθμό μετεώρων που πέφτουν, ο ωριαίος ρυθμός να μη ξεπερνά τα 20-25 μετέωρα.

12-13 Αυγούστου, Περσίδες (Perseids):
Οι Περσίδες είναι πιθανόν η καλύτερα παρατηρούμενη βροχή εξαιτίας της μεγάλης έντασής της (50-100 μετέωρα/ώρα) καθώς και για το ότι ο Αύγουστος είναι αρκετά θερμός και πρόσφορος για υπαίθρια παραμονή. Πρόκειται πραγματικά για την ιδανική αρχή κάθε νεοφώτιστου!

21-22 Οκτωβρίου, Ωριωνίδες (Orionids):
Άλλη μία βροχή προερχόμενη από το κομήτη του Halley. Με σημείο εκπομπής κοντά στο τόξο του Ωρίωνα, επιδεικνύει ρυθμούς της τάξης των 20-25 ανά ώρα.

3-13 Νοεμβρίου, Ταυρίδες (Taurids):
Αυτή η βροχή αν και ασήμαντη σε ρυθμούς, (10-15 μετέωρα/ώρα) εμφανίζει μερικά λαμπρά μετέωρα που κινούνται σχετικά αργά. Το σημείο εκπομπής είναι κοντά στις Πλειάδες.

16-20 Νοεμβρίου, Λεωντίδες (Leonids):
Συνήθως χαμηλής έντασης βροχή, οφείλει τη φήμη της στο γεγονός ότι περιοδικά εμφανίζεται με τη μορφή καταιγίδας. Μερικές από αυτές συνέβησαν στο πρόσφατο παρελθόν.

13-14 Δεκεμβρίου, Διδυμίδες (Geminids):
Η ποιο εντυπωσιακή ετήσια βροχή, με συνήθεις ρυθμούς της τάξης των 60-80 μετεώρων/ώρα. Εξαιτίας του ψύχους που συνήθως επικρατεί τις νύχτες του Δεκεμβρίου, μόνο λίγοι συνήθως το βλέπουν καθώς τόσοι είναι πρόθυμοι να το αψηφήσουν. Η βροχή αυτή είναι σημαντική και για το γεγονός ότι προέρχεται από έναν αστεροειδή (τον 3200 Φαέθων) και όχι από κομήτη.

21-22 Δεκεμβρίου, Αρκτίδες (Ursids):
Άλλη μία παραμελημένη βροχή. Όσοι επιχειρήσουν να παρακολουθήσουν το φαινόμενο πρέπει να περιμένουν 15-20 μετέωρα την ώρα, προερχόμενα από την περιοχή της Μικρής Άρκτου.
Πηγή:http://www.greekastronomy.gr/amateur/amateur_meteor01.htm








1 σχόλιο:

Blogger είπε...

Hello Everybody,

Below are the most recommended bitcoin exchanges (BTC for Currency):
Coinbase: $1 minimum exchange
CoinMama

Earn free Bitcoins with the best Bitcoin faucet rotator:
BTC Faucet Rotator