12 Αυγ 2010

Ηφαιστεία Λήμνου. Ενα Θέατρο ξαναζεί.


Με τον «Οιδίποδα Τύραννο» άνοιξε χθές, Τετάρτη, 11 Αυγούστου 2010, ύστερα από 2.300 χρόνια, το αρχαίο θέατρο της Ηφαιστείας στη Λήμνο. Η παράσταση ανεβαίνει από το Αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου, με πρωταγωνιστές τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη στο ρόλο του Οιδίποδα και την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στο ρόλο της Ιοκάστης, ενώ συνολικά συμμετέχουν περίπου 25 ηθοποιοί. Η σκηνοθεσία είναι του Σπύρου Ευαγγελάτου, η μετάφραση του Κ.Χ Μύρη, με σκηνικά και κοστούμια του Γ. Πάτσα και μουσική του Γ. Αναστασόπουλου..

Για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, εργάστηκαν πολλές ημέρες όλοι οι εργαζόμενοι στο δήμο Μούδρου αλλά και εθελοντές, ώστε η παράσταση να πραγματοποιηθεί με τις καλύτερες προϋποθέσεις.



Περισσότερα από 2.500 άτομα είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον να δουν την πρώτη αυτή παράσταση. Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Μούδρου «τα δεδομένα του αρχαίου θεάτρου της Ηφαιστείας δεν είναι σήμερα τα ιδανικά για να φιλοξενήσουν πολλούς θεατές, αλλά έγινε προσπάθεια από τους αρμόδιους για να προσέλθουν στο χώρο όλοι σχεδόν οι ενδιαφερόμενοι και παρά τον περιορισμένο αριθμό θεατών που επέτρεψε για λόγους ασφαλείας το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού».
Συγκεκριμένα, υπάρχουν 200 θέσεις στον κύριο χώρο του θεάτρου και 1.000 θέσεις στον προαύλιο χώρο, όπου έχει εγκατασταθεί γιγαντο-οθόνη. Οι 200 προσκλήσεις διατέθηκαν κατόπιν κλήρωσης που έγινε χθες το μεσημέρι στο δήμο Μούδρου.

Πριν την έναρξη της παράστασης, ο Δήμαρχος Μούδρου Κ. Αδαμίδης ευχαρίστησε τον Υφυπουργό Νίκο Σηφουνάκη για τη συνεισφορά του, παραδίδοντάς του αντίγραφο του πήλινου ειδωλίου της “Σειρήνας”, που αποτελεί έμβλημα του Δήμου.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε στη Λήμνο, ο κ. Σηφουνάκης αναφέρθηκε στην πολυετή και επίμονη προσπάθεια για την αναστήλωση και ανάδειξη του θεάτρου στον αρχαιολογικό χώρο της Ηφαιστείας, η οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι «μία νεκρόπολη που δεν μπορεί να συγκριθεί παρά μόνο με εκείνη της Δήλου», ενώ ευχαρίστησε το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για τη συμβολή του.
«Σήμερα γίνεται ένα μεγάλο βήμα για την καθιέρωση ενός ετήσιου θεσμού», υπογράμμισε ο Υφυπουργός.
Ο σκηνοθέτης της παράστασης Σπύρος Ευαγγελάτος εξέφρασε τη χαρά του που σκηνοθετεί την πρώτη παράσταση 2.300 χρόνια, τονίζοντας ότι «Ο χώρος αυτός γοητεύει και τρομάζει παράλληλα, με την πρώτη ματιά, κάτι που αποτελεί και στοιχείο της αρχαίας τραγωδίας».
Ο Δήμαρχος Μούδρου Κ. Αδαμίδης, επεσήμανε από την πλευρά του ότι «Με τη σημερινή παράσταση, ο αρχαιολογικός χώρος της Ηφαιστείας μπορεί να αποτελέσει το κέντρο της πολιτιστικής ανάπτυξης της Λήμνου, αλλά και του ευρύτερου Αιγαιοπελαγίτικου πολιτισμού.
Η Προϊσταμένη της Κ’ ΕΚΠΑ, Αρχαιολόγος Ολ. Φιλανιώτου αναφέρθηκε στις δυσκολίες του εγχειρήματος να καταστεί επισκέψιμος ο αρχαιολογικός χώρος για παραστάσεις, ενώ υπογράμμισε ότι ο χώρος αποπνέει συγκινησιακή φόρτιση.
Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ο οποίος ερμηνεύει το ρόλο του Οιδίποδα, επεσήμανε ότι, δεδομένου ότι πρόκειται για εγκαίνια αρχαίου θεάτρου, το γεγονός αυτό υπερβαίνει το έργο.
«Τα θέατρα», τόνισε, «είναι τα μοναδικά μνημεία στον πλανήτη που, μετά από χιλιάδες χρόνια, χρησιμοποιούνται για τον ίδιο λόγο που χρησιμοποιήθηκαν αρχικά», καθώς και ότι πρόκειται για ένα συγκινησιακό γεγονός.
Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, η οποία ερμηνεύει το ρόλο της Ιοκάστης, τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που στο θέατρο αυτό θα ακουστεί πραγματική γυναικεία φωνή, καθώς είναι η πρώτη γυναίκα ηθοποιός που θα ερμηνεύσει ρόλο στο αρχαίο θέατρο της Ηφαιστείας. Αναφερόμενη στο ρόλο της Ιοκάστης, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα ρόλο τραγικό και δύσκολο, τον οποίο όμως με μεγάλη χαρά υποδύεται, ενώ, όπως είχε πει και η Κατίνα Παξινού, ήταν ο πιο δύσκολος ρόλος της ζωής της. Η ηθοποιός ευχαρίστησε τον Σπ. Ευαγγελάτο για την καθοδήγηση, τη διδασκαλία και τη συνεργασία, ενώ υπογράμμισε τη μεγάλη χαρά των κατοίκων της Λήμνου αλλά και άλλων Ελλήνων για την αναβίωση ενός ακόμη θεάτρου. «Χαίρομαι που είμαστε εδώ στην πραγματοποίηση του ονείρου αυτού», κατέληξε.


Το θέατρο της Ηφαιστείας θεωρείται από τα σπουδαιότερα του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Ως προς το μεγαλύτερο μέρος του χρονολογείται από το τέλος του 5ου-αρχές του 4ου αιώνα π.Χ., με προσθήκες από την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή εποχή.

Στο κεντρικό τμήμα των κερκίδων του κοίλου, αλλά και έξω από αυτό αποκαλύφθηκαν τμήματα πρωιμότερης φάσης του, καθώς και δύο αρχαϊκά ιερά που επιβεβαιώνουν τη σχέση του αρχαίου ελληνικού θεάτρου με τη λατρεία. Ο γνωστός «Λημνιακός» κύκλος τραγουδιών, που γράφτηκαν από τους μεγάλους ποιητές της κλασικής περιόδου, συνδέεται αναμφίβολα με το θέατρο της Ηφαιστείας και την κατάκτηση της Λήμνου το 510 π.Χ. από τον Αθηναίο στρατηγό Μιλτιάδη, ο οποίος έτσι συνέδεσε το νησί με την Αθήνα.

Η αναστήλωση του θεάτρου της Ηφαιστείας έγινε την τετραετία 2000-2004.

Τη μελέτη αναστήλωσης και στερέωσης εκπόνησαν η αρχιτέκτων Ελένη- Άννα Χλέπα και η τοπογράφος μηχανικός Σοφία Σοϊλέ με χρηματοδότηση του υπουργείου Αιγαίου. Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται σε 730.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: