14 Αυγ 2010

Παναγία Σουμελά.

1)Λειτουργία μετά από 87 χρόνια στη Παναγία Σουμελά στη Τραπεζούντα

Ένα ιστορικό γεγονός συγκινεί τον Ποντιακό Ελληνισμό, καθώς για πρώτη φορά μετά από 87 χρόνια θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα για τον Δεκαπενταύγουστο. Μετά από άδεια που έδωσε η Τουρκική κυβέρνηση για μία μόνο ημέρα, το όρος Μελά θα πλημμυρίσει το πρωί της Κυριακής και πάλι από Ορθόδοξους Χριστιανούς, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη να προεξάρχει της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας στην ιστορική Μονή, που σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο.



Ωστόσο δεν θα έχουν όλοι την ευκαιρία να ανέβουν στην Παναγία Σουμελά για την Θεία Λειτουργία, αφού το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας έθεσε περιορισμό στον αριθμό των προσκυνητών, που θα εισέλθουν με πρόσκληση στο Μοναστήρι. Συγκεκριμένα μόνο 500 άτομα θα παρακολουθήσουν την Θεία Λειτουργία, που θα τελέσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον αύλειο χώρο της Μονής. Για τους περίπου 10.000 πιστούς που υπολογίζεται ότι θα συρρεύσουν και δε θα καταφέρουν να προσεγγίσουν το Μοναστήρι, έχει προβλεφθεί να υπάρχει απευθείας τηλεοπτική μετάδοση της Πατριαρχικής λειτουργίας σε γιγαντοοθόνη, που θα τοποθετηθεί σε κοντινό υπαίθριο χώρο.

Πηγή: ALPHA
Ρεπορτάζ: Γ. Σμυρνής
Επιμέλεια: Π. Γραμμέλης



2)Τι σημαίνει η λειτουργία στη Μονή Σουμελά

Του Ιωαννη Ν. Γρηγοριαδη*

Η απόφαση των τουρκικών αρχών να επιτρέψουν την τέλεση θείας λειτουργίας τη 15η Αυγούστου στο μνημείο-σύμβολο του ποντιακού Ελληνισμού, τη Μονή Σουμελά στη Ματσούκα του Πόντου, είναι ιστορικών διαστάσεων. Για πρώτη φορά από τον διωγμό των τελευταίων μοναχών το 1923, στο καθολικό της μονής θα τελεσθεί θεία λειτουργία προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι η πρωτοβουλία αυτή δεν είναι μεμονωμένη. Ανάλογη απόφαση έχει ληφθεί και για την τέλεση λειτουργίας τον Σεπτέμβριο στον Ναό του Τιμίου Σταυρού στη νησίδα Αχταμάρ της λίμνης Βαν, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του αρμενικού πολιτισμού. Εχει προηγηθεί βεβαίως η τέλεση λειτουργιών σε πολλούς ερημωμένους ναούς της Μικράς Ασίας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Ωστόσο, η συμβολική σημασία των δύο παραπάνω μνημείων προσδίδει στην τουρκική πρωτοβουλία μείζονες διαστάσεις.

Βεβαίως τα κίνητρα αυτών των αποφάσεων είναι και οικονομικά. Τόσο ο Πόντος όσο και η ανατολική Τουρκία είναι από τις λιγότερο οικονομικώς και τουριστικώς ανεπτυγμένες περιοχές της Τουρκίας και η άφιξη χιλιάδων προσκυνητών από την Ελλάδα, την Αρμενία και πολλές άλλες χώρες σημαίνει ευπρόσδεκτο τουριστικό συνάλλαγμα. Ωστόσο αυτό το κίνητρο υπήρχε επί δεκαετίες και ουδεμία τέτοια απόφαση ελήφθη. Αξίζει να θυμηθεί κανείς τα επεισόδια πέρυσι στη Μονή Σουμελά, όταν επιχειρήθηκε να τελεσθεί θεία λειτουργία χωρίς την άδεια των τουρκικών αρχών. Αυτό το οποίο τώρα φαίνεται ότι έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της χορηγήσεως της αδείας είναι η προσπάθεια της κυβερνήσεως Ερντογάν να παρουσιάσει βήματα προόδου σε μια χρονιά κατά την οποία τα μέτρα προστασίας των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και πάλι υπολείπονται των προσδοκιών και των υποσχέσεων.

Τούτο δεν σημαίνει βεβαίως ότι η κίνηση αυτή δεν ενέχει και πολιτικά ρίσκα για την κυβέρνηση Ερντογάν. Ενόψει και του δημοψηφίσματος της 12ης Σεπτεμβρίου, κάθε απρόοπτο μπορεί εύκολα να γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμεταλλεύσεως. Ο εθνικιστικός εξτρεμισμός ανθεί στον Πόντο και την ανατολική Τουρκία, και η παρουσία χιλιάδων Ελλήνων και Αρμενίων, έστω και για μερικές ημέρες, δεν θα είναι καθόλου ευχάριστη για τους Τούρκους εθνικιστές. Ο δολοφόνος του Αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ το 2007 ήταν ένας νεαρός από την Αμισό, ενώ ο καθολικός ιερέας της Τραπεζούντας Αντρέα Σαντόρο δολοφονήθηκε από έναν ανήλικο το 2006. Η πρόκληση επεισοδίων από ακραία τουρκικά στοιχεία τα οποία θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν τη διεξαγωγή των λειτουργιών αλλά και από ακραία ελληνικά και αρμενικά στοιχεία, τα οποία θα επιχειρήσουν να καπηλευθούν τον θρησκευτικό χαρακτήρα των εκδηλώσεων, αποτελεί ρεαλιστικό κίνδυνο ο οποίος πρέπει να αποφευχθεί.

Η επιτυχία του διπλού εγχειρήματος Σουμελά και Αχταμάρ μπορεί να ανοίξει τον δρόμο σε ακόμη πιο «τολμηρές» πρωτοβουλίες από την τουρκική πλευρά, στη βαθμιαία εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και μέρους τουλάχιστον των ελληνικών και αρμενικών προσφυγικών σωματείων, καθώς και σε μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση της σημασίας της χριστιανικής κληρονομιάς της χώρας, αλλά και του Οικουμενικού Πατριαρχείου από την τουρκική κοινωνία. Δεν είναι χωρίς σημασία η συνεργασία των τουρκικών αρχών με το Οικουμενικό Πατριαρχείο για τη διοργάνωση της λειτουργίας στη Μονή Σουμελά. Θα ήταν σκόπιμος, τέλος, ένας αντίστοιχος προβληματισμός για τη χρήση ισλαμικών μνημείων τα οποία είναι εγκατεσπαρμένα σε διάφορα σημεία της Ελλάδος.

* Ο Ιωάννης Ν. Γρηγοριάδης είναι επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Μπίλκεντ και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ




3)Ο Δήμαρχος Τραπεζούντας για τη Μονή Σουμελά

12 Αυγούστου 2010 (21:35 UTC+2)
του ανταποκριτή μας Α. Κούρκουλα

"Η Τραπεζούντα είναι πόλη της παιδείας, της ιστορίας και του πολιτισμού", δήλωσε ο Δήμαρχος της Τραπεζούντας Ορχαν Φεβζι Γκουμρουκτσούογλου, εξηγώντας τον λόγο για τον οποίο τελείται φέτος η λειτουργία στην Παναγία Σουμελά.

"Που ήταν το λάθος; Θα πρέπει να δείχνουμε πάντα τον πολιτισμό, που μας κληροδότησαν οι Οθωμανοί. Τι θα έκαναν οι Οθωμανοί; Όπως είχαν θρησκευτική ελευθερία, την ίδια φιλοσοφία θα πρέπει να εφαρμόσουμε και σήμερα", είπε, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων γιατί γίνεται φέτος ο εορτασμός στην Μόνη Σουμελά.

Ο τουρκικός τύπος, κυρίως της περιοχής, θέτει το ερώτημα γιατί γίνεται λειτουργία στη Μονή Σουμελά, όταν αρχίζει η περίοδος της μουσουλμανικής νηστείας του Ραμαζανίου.

"Θα ήταν καταπληκτικό, αν ο κόσμος θα μπορούσε να επισκέπτεται την πόλη μας και ταυτόχρονα να συμμετέχει στην λειτουργία στο Μοναστήρι", τόνισε ο Δήμαρχος, που συνέδεσε τις εξηγήσεις του αυτές, με τις πολιτικές αλλαγές που συντελούνται στην Τουρκία από την κυβέρνηση Ερντογάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


4) Τουρκικές προσδοκίες από την Παναγία Σουμελά
Λειτουργία Δεκαπενταύγουστο με άδεια της Αγκυρας
Της ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑΣ ΠΕΛΩΝΗ

Με το βλέμμα στις... μπίζνες που μπορούν να φέρουν οι χιλιάδες ορθόδοξοι που θα συρρέουν κάθε χρόνο στην Παναγία Σουμελά, καθώς και στην έξωθεν καλή μαρτυρία για σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών, δόθηκε από την Αγκυρα η άδεια για τέλεση Θείας Λειτουργίας ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου στην «Ιερουσαλήμ των Ποντίων».

Η είδηση τον περασμένο Ιούνιο ότι ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού Ερτουγρούλ Γκιουνάι χορήγησε στο Φανάρι άδεια για την τέλεση λειτουργίας κάθε χρόνο, ανήμερα της Παναγίας, στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά προκάλεσε ευφορία στο Πατριαρχείο και σε χιλιάδες ορθοδόξους σε όλο τον κόσμο. Ο κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος έχει ήδη εγκαινιάσει την παράδοση επαναλειτουργίας ιστορικών ναών της Καππαδοκίας, είχε επανειλημμένα ζητήσει από το υπουργείο τη δυνατότητα να τελεστεί Λειτουργία στο ιστορικό μοναστήρι, το οποίο δεν έχει λειτουργήσει ως χριστιανικός ναός μετά την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923.

Θα είναι η πρώτη φορά που Οικουμενικός Πατριάρχης θα προεξάρχει Θείας Λειτουργίας στη Σουμελά, σύμβολο του ποντιακού Ελληνισμού, ενώ εκτιμάται ότι οι Πόντιοι που θα συρρεύσουν στην περιοχή μπορεί να ξεπεράσουν τις 20.000. Οι κλίνες στην Τραπεζούντα έχουν ήδη εξαντληθεί, ενώ ορθόδοξοι από την Ελλάδα, τη Ρωσία και τη Γεωργία έχουν κλείσει δωμάτια και στις γειτονικές Σαμψούντα και Ορντου. Το Πατριαρχείο, το οποίο έχει το γενικό πρόσταγμα, επιχειρεί να χαμηλώσει τους τόνους, προκειμένου να μην υπονομευθεί η ιστορική σημασία της στιγμής με έκτροπα.

Η Αθήνα από την πλευρά της, παρ΄ όλο που αναγνωρίζει τη συμβολική σημασία της κίνησης, εκτιμά ότι βασικός λόγος που χορηγήθηκε η άδεια ήταν οικονομικός. Και συγκεκριμένα, τα προσδοκώμενα οφέλη για τον τουρισμό, αφού η Τραπεζούντα θα γίνεται κάθε χρόνο πόλος έλξης χιλιάδων πιστών απ΄ όλο τον κόσμο. Ηδη η τουρκική Ενωση Ταξιδιωτικών Πρακτορείων (ΤURSΑΒ) εκτιμά ότι η τέλεση της Λειτουργίας θα συμβάλει σημαντικά στον τουρισμό και στο εισόδημα όχι μόνο της περιοχής, αλλά και της χώρας.

Ακόμη ένας λόγος που η Αθήνα κρατά χαμηλά τους τόνους είναι ότι καθώς το ζήτημα αφορά τις σχέσεις της κυβέρνησης Ερντογάν και του Πατριαρχείου και συνολικά τη στάση της τουρκικής κυβέρνησης απέναντι στις θρησκευτικές ελευθερίες, και γι΄ αυτό δεν επιθυμεί να εμπλακεί. Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι αν και κίνηση καλής θέλησης προς το Φανάρι, η τέλεση της Λειτουργίας, πάγιο αίτημα του Πατριαρχείου εδώ και χρόνια, είναι ακόμη μια από τις κινήσεις εντυπωσιασμού, προκειμένου η Αγκυρα να εξασφαλίσει την έξωθεν καλή μαρτυρία ότι σέβεται τις θρησκευτικές ελευθερίες. Πόσω μάλλον όταν ο Αύγουστος είναι η εποχή που προετοιμάζεται η επόμενη έκθεση προόδου της Κομισιόν για την Τουρκία.

Το Φανάρι συστήνει ηρεμία και σεβασμό λόγω της περιόδου του Ραμαζανιού και αποφυγή ενεργειών που μπορεί να αμαυρώσουν τη θρησκευτική ατμόσφαιρα. Η αφορμή, άλλωστε, δόθηκε στο περυσινό προσκύνημα με την ένταση που προκλήθηκε όταν ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, έψαλλε τον εθνικό ύμνο προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Υπάρχει, όμως και εκκλησιαστικό παρασκήνιο που αφορά τον ανταγωνισμό ανάμεσα στο Φανάρι και την Εκκλησία της Ρωσίας. Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι οι ρωσικές πιέσεις για να ανοίξει το ιστορικό μοναστήρι ήταν μεγάλες. Ιδιαίτερο ρόλο έπαιξε ο Ιβάν Σαββίδης, ο ποντιακής καταγωγής βουλευτής της ρωσικής Δούμας και επικεφαλής της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων. Ο Σαββίδης έχει ήδη επισκεφθεί την περιοχή κι έχει αναλάβει οργανωτικά την εκδήλωση. Ο ίδιος και η Ρωσική Εκκλησία διεκδικούν το δικό τους μερίδιο στην επιτυχία και, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα επιχειρήσουν να καπελώσουν τον κ. Βαρθολομαίο.

Κύκλοι του ΥΠΕΞ, πάντως, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το ενδεχόμενο να σημειωθούν επεισόδια και ακρότητες. Υπάρχουν πληροφορίες από την Τουρκία ότι Τραπεζούντα έχουν κινητοποιηθεί ομάδες για να παρεμποδίσουν τη Λειτουργία. Υπενθυμίζεται ότι η Τραπεζούντα είναι άντρο των εθνικιστών και των Γκρίζων Λύκων, ενώ την ημέρα τέλεσης της Λειτουργίας έχει προγραμματιστεί συζήτηση για τον ρόλο που διαδραμάτισαν τοπικοί «ήρωες» στη γενοκτονία των Αρμενίων και των Ποντίων. Πάντως, και η επιλογή του Π. Ψωμιάδη να μνημονεύσει έξω από το μοναστήρι ονόματα σφαγιασθέντων στη γενοκτονία Ποντίων προφανώς δεν διευκολύνει τα πράγματα.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ



5)Οδηγίες προς προσκυνητές από την « Παναγία Σουμελά»

Κουβέρτες, υπνόσακους καθώς και όλα τα απαραίτητα αντικείμενα για τη διανυκτέρευσή τους, θα πρέπει να έχουν οι προσκυνητές που θα παραβρεθούν στον εορτασμό της «Παναγίας Σουμελά» το Σαββατοκύριακο του Δεκαπενταύγουστου στην Καστανιά Βέροιας σύμφωνα με ανακοίνωσή της οργανωτικής επιτροπής

«Η στέγαση όλων των προσκηνυτών είναι αδύνατη λόγω συρροής χιλιάδων από την Ελλάδα και το εξωτερικό», υπογραμμίζει η επιτροπή.

Για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους θα υπάρχουν αρμόδιοι Σύμβουλοι και Επιτροπές στο χώρο του ιερού ιδρύματος και στα γραφεία της.

Να σημειωθεί, ότι η ανιστόρηση του ιστορικού προσκηνύματος της «ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ» άρχισε το 1952 από το Σωματείο ¨Παναγία Σουμελά», χρονιά που ενθρονίστηκε η ιστορική και σεπτή εικόνα στη νέα Της βίγλα.

Ο μητροπολίτης Βέροιας –Νάουσας και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμων θα προεξάρχει των ιερών ακολουθιών.

Το πρόγραμμα της 1598ης Πανήγυρης έχει ως εξής:

-Σάββατο 14 Αυγούστου 7.00-9.00 Όρθρος και Θεία Λειτουργία

-16.00-18.0 Διανομή πατροπαράδοτης νηστήσιμης σούπας

-20.00 Λιτάνευση της Αγίας Εικόνας

-21.0 Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις

Κυριακή 15 Αυγούστου

-7.00-10.30 Όρθρος και Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουρο προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Βέροιας-Νάουσας και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμονος
-9.45 Προσέλευση επισήμων 10.30 Επίσημη Λιτάνευση της Αγίας Εικόνας και Κατάθεση στεφάνου στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη
-11.15 Δεξίωση

-12.00 Κλήρωση λαχειοφόρου αγοράς

- 12.30 Έναρξη καλλιτεχνικών εκδηλώσεων
-13.30 Πανηγυρική τράπεζα

Για οποιαδήποτε πληροφορία οι προσκηνυτές μπορούν να απευθυνθούν στα εξής τηλέφωνα: 2310271-812 και 2331088-139
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ




Δεν υπάρχουν σχόλια: