21 Σεπ 2010

Τό ιστορικό τεύχος τού ΑΝΤΙ..


Πιτσιρικάς τότε, το τεύχος αυτό με εντυπωσίασε, το θεώρησα συλλεκτικό (και ήταν και είναι) και αμέσως το καταχώνιασα στην βιβλιοθήκη μου. Μετά, μεγάλωσα, απέκτησα παιδιά, ανήψια κλπ συγγενείς, και όποτε μου δινόταν η ευκαιρία, το παρουσίαζα και έδειχνα την διαχρονικότητα της πολιτικής αλητείας.
Με την εμφάνιση των ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας, πάντα με τριβέλιζε πως να το παρουσιάσω σε περισσότερους φίλους.
Ως εκ θαύματος, έπεσα στην σελίδα της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων, όπου ο ίδιος ο δημιουργός του, ο Γιάννης Ιωάννου, μας το χαρίζει.
Κατεβάστε το και ξεφυλίστε το. Θα μάθετε πολλά, θα πικρογελάσετε αρκετά και θα διαπιστώσετε για μιά άλλη φορά ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα στην συμπεριφορά των "μικρο-πολιτικων" μας.
Όλα αυτά από το http://www.cartoonists.gr/full_note-books.php?newsid=513

ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΕ PDF, ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Διαβάστε τα σχόλια του δημιουργού:
Με αφορμή τις εκλογές της 4ης Οκτώβρη (βουλευτικές 2009) είπα ν’ ανεβάσω στο site της Λέσχης Γελοιογράφων και στο blog μου μια γελοιογραφική δουλειά, μοναδική στο είδος της που έγινε για τις εκλογές της 20ης Νοέμβρη 1977.
Ένα τεύχος του πολιτικού περιοδικού ΑΝΤΙ που βγήκε με τίτλο «Εκλογές σε σκίτσα» και αποτελούνταν κυρίως από γελοιογραφίες που είχα φτιάξει ειδικά γι’ αυτό. Ήταν η εποχή που θεωρούσα ακόμη τη γελοιογραφία, πολιτικό εργαλείο.
Την ιδέα για το τεύχος, τα κείμενα και την ιστορική επιμέλεια είχε ο φίλος Ηλίας Νικολακόπουλος που τότε αναφερόταν ως Ηλίας Καράς.
Εγώ υπέγραφα μ’ ένα «Ι.»
Το τεύχος σχολιάζει κατ’ αρχήν την ίδια την έννοια των εκλογών και στη συνέχεια το ιστορικό των εκλογών στην Ελλάδα. Καταλήγει με το πολιτικό κλίμα της εποχής.
Σ’ αυτό το τελευταίο κομμάτι υπάρχουν αρκετά σκίτσα μου δημοσιευμένα ήδη στο Βήμα, όπου δούλευα τότε (ξεχωρίζουν από το δουλεμένο τους στυλ).
Οι ίδιες οι εκλογές του ’77 ήταν καθοριστικές για την πολιτική ιστορία της χώρας. Η Ν.Δ. έχασε σημαντικό έδαφος και έβλεπε ένα νέο πόλο στα ακροδεξιά της. ΤΟ ΠΑΣΟΚ καβατζάρισε οριστικά την Ένωση Κέντρου και το ΚΚΕ έμενε κυρίαρχη δύναμη της Αριστεράς.
Γιάννης Ιωάννου

Τα αποτελέσματα της 20/11/77 ήταν
ΝΔ 41,8%, έδρες 171
ΠΑΣΟΚ 25,3% έδρες 93
ΕΔΗΚ 12% έδρες 16
ΚΚΕ 9,4% έδρες 11
Εθν.Παράταξη 6,3% έδρες 5
ΚΚεσωτερικού 2,7% έδρες 2

ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΕ PDF, ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: