1 Σεπ 2010

HD 10180:Ανακαλύφτηκε ηλιακό σύστημα σαν το δικό μας!


Μεγάλη ημέρα η 24η Αυγούστου 2010.
Πανσέληνος σε γη και ουρανό και ανακοίνωση στο Στρασβούργο της μεγάλης ανακάλυψης ηλιακού συστήματος με 5 πλανήτες στον αστερισμό Υδρος-Hydrus στο νότιο ημισφαίριο. [Ύδρος (Λατινικά: Hydrus, συντομογραφία: Hyi) είναι αστερισμός που σημειώθηκε πρώτη φορά το 1603, από τους Keyser και Houtman στην Ουρανομετρία τους, και είναι ένας από τους 88 επίσημους αστερισμούς που θέσπισε η Διεθνής Αστρονομική Ένωση. Είναι νότιος αστερισμός, αόρατος από την Ελλάδα, και συνορεύει με τους εξής επτά αστερισμούς: Ωρολόγιον, Ηριδανό, Τουκάνα, Οκτάντα, Τράπεζα, Δοράδα και Δίκτυον.
Ο αστερισμός δεν πρέπει να συγχέεται με τον αρχαίο αστερισμό Ύδρα, τον μεγαλύτερο σε έκταση από όλους τους αστερισμούς. Οι Γάλλοι αποκαλούν τον αστερισμό «η αρσενική Ύδρα», ενώ οι Γερμανοί der Kleine Wasserschlange, «το Μικρό Νερόφιδο».]

Είναι η πρώτη φορά, που ανακαλύπτουμε πλούσιο ηλιακό σύστημα σε πλανήτες σαν το δικό μας. Οι πέντε πλανήτες έχουν περίπου το μέγεθος του Ποσειδώνα και υποθέτουμε σχεδόν βάσιμα την ύπαρξη 2 ακόμα πλανητών μικρότερων σε μέγεθος, όπου ο ένας από τους δυο είναι μικρότερος από τη Γη. Οι επιστήμονες είναι ενθουσιασμένοι με την ανακάλυψη αυτή, που δείχνει καθαρά ότι πλησιάζουμε σε πολύ μεγάλες και συναρπαστικές ανακαλύψεις.
Το σύστημα πήρε το όνομα HD10180.
Για την ανακάλυψη αυτή χρησιμοποιήθηκε ο φασματογράφος HARPS με τη μέθοδο της φασματοσκόπισης. Πραγματοποιήθηκαν 190 ξεχωριστές μετρήσεις και έχουμε στη διάθεσή μας τις τροχιές των πλανητών και τη διάρκεια των περιφορών τους, τις μάζες τους και την απόσταση από το μητρικό άστρο, αλλά και άλλα στοιχεία του ηλιακού συστήματος.
Η ανακάλυψη έγινε από το Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο- ESO στη La Silla της Χιλής με το τηλεσκόπιο των 3.6 μέτρων.

Για περισσότερα ... αστέρια ... στο . http://astro.pblogs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: