2 Οκτ 2010

Από τότε που βγήκε η συγγνώμη...

Για να βελτιώσουν εμβόλια στις ΗΠΑ μόλυναν σκόπιμα κατοίκους της Γουατεμάλας με σύφιλη και γονόρροια με πόρνες, στα τέλη του 1940. Το έγκλημα αποκαλύφθηκε από πανεπιστημιακή έρευνα. Επίσημη συγνώμη της Χίλαρι Κλίντον στη χώρα

Επίσημα συγνώμη ζήτησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες από τη Γουατεμάλα διότι στα τέλη του 1940 Αμερικανοί γιατροί μόλυναν σκόπιμα εκατοντάδες ανθρώπους με σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες για να τους χρησιμοποιήσουν στα πειράματά τους.

Οι άνθρωποι οι οποίοι μολύνθηκαν με γονόρροια και σύφιλη από τους γιατρούς ανήκαν σε δύο κατηγορίες. Τα πειράματα έγιναν μεταξύ άλλων σε...
ψυχιατρεία και φυλακές της χώρας και δεν χορηγήθηκαν φάρμακα για την αντιμετώπιση των ασθενειών στους ανθρώπους που μολύνθηκαν, για να παρακολουθήσουν οι γιατροί την εξέλιξη των ασθενειών.

Τόσο η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον όσο και η υπουργός Υγείας, Κάθλιν Σιμπέλιους, στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν χαρακτηρίζουν ανήθικα και κατακριτέα τα πειράματα που διεξήχθησαν τη διετία 1946-48.

"Μολονότι τα γεγονότα αυτά εκτυλίχθηκαν πριν από 64 χρόνια, έχουμε σοκαριστεί που μια τέτοια κατακριτέα έρευνα έγινε υπό την καθοδήγηση του δημόσιου τομέα υγείας" τονίζεται στην ανακοίνωση. "Λυπούμαστε πολύ που συνέβη κάτι τέτοιο και ζητούμε συγγνώμη από όλα τα άτομα που έπεσαν θύματα τέτοιων αποτροπιαστικών πρακτικών", προσθέτουν οι δύο Αμερικανίδες υπουργοί.

Τα φρικτά πειράματα των ΗΠΑ ήρθαν στο φως μόλις τον περασμένο Ιανουάριο από τη Σούζαν Ρέβερμπι, καθηγήτρια στο Κολέγιο Γουέλσλι της Μασαχουσέτης,. Σύμφωνα με τη Ρέβερμπι, τουλάχιστον 700 άτομα μολύνθηκαν σκοπίμως από τις δύο ασθένεις, τη γονόρροια και τη σύφιλη.

Θεραπεύθηκαν οι περισσότεροι από τους ασθενείς ωστόσο δεν είναι σαφές εάν υπήρξε ίαση σε όλες τις περιπτώσεις.

Η καθηγήτρια ανακάλυψε τα έγγραφα που περιέγραφαν τη μελέτη ενώ ερευνούσε παρόμοια πειράματα τα οποία είχαν γίνει μία δεκαετία νωρίτερα σε βάρος Αφροαμερικανών ανδρών. Οι υπηρεσίες υγείας των ΗΠΑ έκαναν τα πειράματα παραπλανώντας τα "ανθρώπινα πειραματόζωα" που πίστευαν ότι εμβολιάζονται κατά της σύφιλης.

Να σημειωθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκαν άρρωστες ιερόδουλες για να μεταδώσουν τις ασθένειες στους κρατούμενους άνδρες.

 ΝΕWS247.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: