20 Οκτ 2010

Πέθανε ο Μπ. Μαντελμπρό ο ¨πατέρας" των Fractal

Μπενουά Μαντελμπρό (1924-2010).
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Μπενουά Μαντελμπρό (γαλλικά: Benoît B. Mandelbrot, 20 Νοεμβρίου 1924 - 14 Οκτωβρίου 2010) ήταν Γαλλοαμερικανός μαθηματικός. Γεννημένος στην Πολωνία, μετακόμισε στη Γαλλία με την οικογένειά του όντας ακόμη σε παιδική ηλικία. Πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του διαμένοντας και δουλεύοντας στις Ηνωμένες Πολιτείες, αποκτώντας διπλή γαλλική και αμερικανική υπηκοότητα.

Ο Μαντελμπρό εργάστηκε σε ευρύ φάσμα πεδίων των μαθηματικών, ανάμεσα στα οποία συναντούμε τα μαθηματικά φυσικών επιστημών και την ποσοτική χρηματοοικονομική. Ωστόσο είναι περισσότερο γνωστός ως ο «πατέρας» της γεωμετρίας των φράκταλ. Καθιέρωσε τον όρο φράκταλ για να περιγράψει μια κατηγορία μαθηματικών αντικειμένων με...
ακανόνιστα περιγράμματα, τα οποία μιμούνται τα ακανόνιστα σχήματα που απαντώνται στη φύση.Το γνωστότερο από αυτά, που ονομάστηκε προς τιμήν του «Σύνολο Μάντελμπροτ», έχει εκτυπωθεί σε αφίσες, λευκώματα, ακόμη και σε μπλουζάκια. Ο ίδιος φρόντισε για τη διάδοση των ευρημάτων του στο ευρύ κοινό, γράφοντας βιβλία και δίδοντας πολλές διαλέξεις.

Οι ανακαλύψεις του Μαντελμπρό εφαρμόζονται σε τομείς όπως όπως η γεωλογία, η ιατρική, η αστρονομία, η μηχανολογία, η μετεωρολογία, καθώς και τα οικονομικά και η ανατομία.

Ο Μαντελμπρό πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στο Thomas J. Watson Research Center της IBM ως Ομότιμος Έταιρος. Αργότερα έλαβε την έδρα Sterling των Μαθηματικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Γέιλ. Διατηρούσε επίσης θέσεις στα ιδρύματα: Pacific Northwest National Laboratory, Université Lille Nord de France, Institute for Advanced Study και Centre National de la Recherche Scientifique.

Ο Μαντελμπρό τιμήθηκε με πολυάριθμες διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το ιαπωνικό Βραβείο Επιστήμης και Τεχνολογίας και το Βραβείο Βολφ για τη Φυσική, επειδή «μετέβαλε τη θεώρησή μας για τη φύση».

Απεβίωσε στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης από καρκίνο στο πάγκρεας στις 14 Οκτωβρίου 2010.

Με τον διεθνή όρο φράκταλ (fractal, ελλ. μορφόκλασμα ή μορφοκλασματικό σύνολο) στα Μαθηματικά, τη Φυσική αλλά και σε πολλές επιστήμες ονομάζεται ένα γεωμετρικό σχήμα που επαναλαμβάνεται αυτούσιο σε άπειρο βαθμό μεγέθυνσης, κι έτσι συχνά αναφέρεται σαν "απείρως περίπλοκο". Το φράκταλ παρουσιάζεται ως "μαγική εικόνα" που όσες φορές και να μεγεθυνθεί οποιοδήποτε τμήμα του θα συνεχίζει να παρουσιάζει ένα εξίσου περίπλοκο σχέδιο με μερική ή ολική επανάληψη του αρχικού. Χαρακτηριστικό επομένως των φράκταλ είναι η λεγόμενη αυτο-ομοιότητα (self-similarity) σε κάποιες δομές τους, η οποία εμφανίζεται σε διαφορετικά επίπεδα μεγέθυνσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: