28 Οκτ 2010

Μαρίνος Μητραλέξης, o καμικάζι του 1940

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Μαρίνος Μητραλέξης (1920-1948) υπήρξε διακεκριμένος πιλότος της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Λόγω των εντυπωσιακών επιτευγμάτων του σε εναέριες πολεμικές αποστολές κατά τη διάρκεια του Ελληνο-ιταλικού πολέμου (1940) απέκτησε τη φήμη του θρυλικού χειριστή.
Αποφοίτησε, ως Ανθυποσμηναγός, από τη Σχολή Ικάρων το καλοκαίρι του 1940. Μετά την έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου έλαβε μέρος σε αποστολές αναγνώρισης και αναχαίτισης ιταλικών αεροσκαφών, ως χειριστής αεροσκάφους PZL P.24. Ο ίδιος πραγματοποίησε ένα από τα πιο αξιοπρόσεκτα αεροπορικά κατορθώματα την εποχή εκείνη: έχοντας εξαντλήσει τα πυρομαχικά του, εμβόλισε με τον έλικά του την ουρά ενός εχθρικού βομβαρδιστικού, το οποίο έπεσε σε περιδίνηση και συνετρίβη αμέσως μετά.
------
Από την Αεροπορική Επιθεώρηση http://www.haf.gr/el/articles/pzl/

Η πιο γνωστή πολεμική αποστολή με P.24 είναι ο περίφημος εμβολισμός ιταλικού βομβαρδιστικού από τον Ανθυποσμηναγό Μαρίνο Μητραλέξη. (22η Μ.Δ.) Λιγότερο γνωστή είναι μια δεύτερη περίπτωση αμοιβαία θανατηφόρου εμβολισμού από ιπτάμενο υπαξιωματικό της 23ης Μ.Δ.

Ο Υποσμηναγός Μαρίνος Μητραλέξης φορώντας τη θερινή στολή No 9 χρώματος χακί. Τα επώμια ήταν κυανόφαια και το διακριτικό ιπταμένου μεταξοκέντητο χρώματος ανοικτού φαιού και το Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας, με διεμβολή «1940», που του απονεμήθηκε.
Από τα σπάνια περιστατικά στην αεροπορική ιστορία αποτελεί η επιτυχής, αλλά ανορθόδοξη, κατάρριψη Ιταλικού τρικινητήριου βομβαρδιστικού τύπου Cant Z 1007 bis Alcione (με κωδικό: ΜΜ 22381), από τον Ανθυποσμηναγό Μητραλέξη (2/11/1940).
Ο χειριστής, μετά την εξάντληση των πυρομαχικών του, εκτέλεσε εμβολισμό των πηδαλίων ουράς του ιταλικού αεροσκάφους, καταστρέφοντάς τα με την έλικα του PZL Αποτέλεσμα ήταν το βομβαρδιστικό να καταρριφθεί, το PZL (Δ 130) να εκτελέσει αναγκαστική προσγείωση χωρίς πολλές βλάβες και οι επιζώντες του ιταλικού πληρώματος να αιχμαλωτιστούν στο έδαφος από τον ίδιο τον Ανθυποσμηναγό.
Η αποστολή του Μητραλέξη ήταν μία από τις πολλές αντίστοιχες που εκτελέστηκαν από τα αεροδρόμια της Μίκρας για την προστασία της Θεσσαλονίκης από ιταλικά βομβαρδιστικά. Από 1 έως 3 Νοεμβρίου η ιταλική Αεροπορία Βομβαρδισμού επέδραμε εναντίον της Θεσσαλονίκης χωρίς να πετύχει αξιόλογα αποτελέσματα. Συνδυασμένη δράση καταδιωκτικών πιστεύεται ότι ήταν υπεύθυνη για τις καταρρίψεις των βομβαρδιστικών, στις οποίες συγκαταλέγεται και...
ένα ιταλικό βομβαρδιστικό που κατέπεσε σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες στη θαλάσσια περιοχή Μηχανιώνας.
Σύμφωνα με την επίσημη ιστορία, ο Μητραλέξης ήταν ο μοναδικός ιπτάμενος ο οποίος τιμήθηκε εξ’ αιτίας της παράτολμης πράξης του με το Χρυσούν Αριστείο Ανδρείας, (ανώτατη τιμητική διάκριση που μπορεί να απονεμηθεί σε καιρό πολέμου) καθόλη τη διάρκεια του Β’ Π.Π.

Πίνακας του Φ. Πετριτς που απεικονίζει το κατόρθωμα του Μητραλεξη.
Δεύτερη περίπτωση εμβολισμού πιθανολογείται ότι ήταν η τελευταία αποστολή με Ρ.24 (23η Μοίρα), του Σμηνία Βαλκανά Γρηγόριου (18/11/1940), κατά την οποία έχασε τη ζωή του. Σύμφωνα με την μαρτυρία του Μοιράρχου του, Επισμηναγού Γρηγόριου Θεοδωρόπουλου, ο Βαλκανάς θέλοντας να μιμηθεί το κατόρθωμα του Μητραλέξη, μετά την εξάντληση των πυρομαχικών του, έπεσε πάνω σε ιταλικό βομβαρδιστικό, σύγκρουση από την οποία δεν υπήρχαν επιζώντες.

1 σχόλιο:

Ελληνας είπε...

ηξερα το γεγονος αλλα δεν ηξερα το ονομα. Ευτυχως που υπαρχουν και αυτοι οι ανθρωποι! Και το καλυτερο ειναι οτι δεν θυσιαζεται για την πατριδα του απλα θυσιαζει ενα αεροσκαφος το οποιο ουτως ή αλλως θα το εριχναν οι Ιταλοι και αυτος σωθηκε για να συνεχισει το εργο του..