11 Νοε 2010

"Αυγερινός"


Ο Αυγερινός είναι το δημώδες όνομα του πλανήτη Αφροδίτη, όταν αυτή εμφανίζεται στον ουρανό κατά την αυγή. Γι' αυτό καλείται από πολλούς και "άστρο της ημέρας". Καλείται επίσης και Αποσπερίτης όταν εμφανίζεται μετά την δύση του ηλίου και είναι το λαμπρότερο αντικείμενο στον ουρανό αμέσως μετά τη Σελήνη. Οι αρχαίοι Έλληνες τον ονόμαζαν και Εωσφόρο ή Έσπερο.
Η Αφροδίτη είναι το γνωστότερο και πιο αγαπητό "άστρο" του ελληνικού λαού. Είναι το τελευταίο άστρο που αντικρίζει ο γεωργός ξυπνώντας το χάραμα (Αυγερινός) και το πρώτο όταν έρχεται η νύχτα (Αποσπερίτης), όπου προμηνύει το τέλος της ημερήσιας εργασίας και την αρχή της νυχτερινής ανάπαυσης. Γι' αυτό του έδωσε πολλές ονομασίες και τον αναφέρει σε πολλά τραγούδια, ιδίως ερωτικά. Κατά τόπους ονομάζεται "άστρο της αυγής", "αυγίτης" ή "ημεραστέρι" ακόμη και απλά "αστέρας" η "άστρο".
Στην διπλή φωτογραφία της ΝΑΣΑ, βλέπουμε την Αφροδίτη να ανατέλει σε έναν λαμπερό πρωινό ουρανό, πρίν ο Ήλιος τον γεμίσει με το "χρυσάφι" του. Ξημέρωμα της 5ης Νοεμβρίου 2010, και η λαμπερή "ημισέληνος" της Αφροδίτης περιμένει να την παρατηρήσουν όσοι ξυπνούν νωρίς.
Αυτό το πρωινό όμως το "μισοφέγγαρο" της Αφροδίτης συναγωνίζεται το Μισοφέγγαρο της φθείνουσας Σελήνης μας, στον ανατολικό ουρανό.
Αριστερά, τα 2 "μισοφέγγαρα" αιωρούνται πάνω από μια θάλασσα νεφών στις Ιταλικές Άλπεις. Δεξιά τα "φεγγάρια" θα κρυφτούν πίσω από το όρος Αλμπόρζ του Ιράν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: