5 Νοε 2010

Οι πρώτες φωτογραφίες από τον κομήτη Hartley 2

O κομήτης Hartley 2, (επίσημη ονομασία 103P/Hartley) είναι ένας μικρός περιοδικός κομήτης με μια τροχιακή περίοδο του 6,46 χρόνια. Η ανακάλυψή του έγινε από τον Malcolm Hartley το 1986 στο Αστεροσκοπείο Schmidt του Siding Spring, στην Αυστραλία.
Η διάμετρός του εκτιμάται στα 1,2 έως 1,6 χιλιόμετρα ενώ θα πρέπει να είναι σε θέση να επιζήσει μέχρι και άλλες 100 εμφανίσεις (~ 700 ετών) με τους σημερινούς ρυθμούς απώλειας μάζας.


Ο αμερικανικός διαστημικός δορυφόρος Epoxi (εποχή) πλησίασε, χθές 4 Νοεμβρίου 2010, σε απόσταση περίπου 700 χιλιομέτρων, από τον πυρήνα του μικρού κομήτη Hartley 2, από τον οποίο έβγαλε εντυπωσιακές φωτογραφίες, σύμφωνα με τις εικόνες της τηλεόρασης της NASA.

Το πιο κοντινό του πέρασμα έγινε, όπως αναμενόταν περίπου στις 14:00 GMT, και οι πέντε πολυαναμενόμενες φωτογραφίες του πυρήνα που ελήφθησαν από αρκετά κοντά, άρχισαν να φτάνουν περίπου μία ώρα αργότερα.

Είναι η πέμπτη φορά στην ιστορία της αστρονομίας που μια διαστημική βολίδα φθάνει τόσο κοντά στον πυρήνα ενός κομήτη για να βγάλει φωτογραφίες και να εκτελέσει και άλλες μετρήσεις με φασματόμετρο, τονίζουν οι υπεύθυνοι για αυτή την αποστολή.

Οι ερευνητές ελπίζουν να συγκεντρώσουν έναν πλούτο πληροφοριών σχετικά με τον κομήτη για να κατανοηθούν καλύτερα τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και η σύνθεση αυτών των ουράνιων σωμάτων, που υπολογίζονται σε δισεκατομμύρια στις παρυφές του ηλιακού μας συστήματος.

Οι κομήτες είναι μεγάλα κομμάτια πάγου αναμεμιγμένα με άλλα υλικά που προέκυψαν από τον σχηματισμό του ηλιακού μας συστήματος πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, και «βομβαρδίζουν» από τότε συνεχώς τους πλανήτες και τα φεγγάρια--όπως μαρτυρούν π.χ. οι κρατήρες στο φεγγάρι μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: