13 Ιουν 2010

Χάπι θα σβήνει τις δυσάρεστες αναμνήσεις


Quantcast
Θα μειώνει δραστικά άγχη και φοβίες

Μόλις λίγα χρόνια απέχουμε, όπως ισχυρίζονται οι επιστήμονες, από την κυκλοφορία του πρώτου χαπιού που θα σβήνει όλες τις άσχημες αναμνήσεις και θα μειώνει δραστικά τα άγχη και τις φοβίες μας. Στην κινηματογραφική ταινία «Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», ο κεντρικός ήρωας υποβάλλεται σε μια διαδικασία διαγραφής από τον εγκέφαλό του όλων των δυσάρεστων αναμνήσεων του παρελθόντος. Οπως φαίνεται, το σενάριο αυτό, αποκύημα της δημιουργικής φαντασίας του Αμερικανού Τσάρλι Κάουφμαν, δεν είναι και τόσο… χολιγουντιανό.
(διαβάστε παρακάτω)
Επιστήμονες λένε ότι ο εγκεφαλικός νευροτροφικός παράγοντας (ΒDΝF), μια πρωτεΐνη η οποία επηρεάζει τη μνήμη και παράγεται φυσικά από το ανθρώπινο σώμα, μπορεί πιθανώς να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει ασθενείς να ξεπεράσουν το μετατραυματικό στρες και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με αλγεινές αναμνήσεις που πολύ θα ήθελαν να ξεχάσουν. Το αποδεικνύει έρευνα που διενήργησαν αμερικανοί και πορτορικανοί επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πόρτο Ρίκο, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο ιατρικό περιοδικό «Science».

Οι ερευνητές έκαναν ηλεκτροσόκ σε ποντίκια, βάζοντάς τους ταυτόχρονα να ακούνε μουσική. Κάθε φορά που άκουγαν μουσική, τα μικρά πειραματόζωα «πάγωναν» από τον φόβο τους, περίπου όπως και ο σκύλος του Παβλόφ γλειφόταν από την πείνα όταν άκουγε το κουδουνάκι του αφεντικού του. Οταν όμως τους εισήγαγαν, με ένεση, την πρωτεΐνη ΒDΝF, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η μνήμη των ποντικών είχε σβήσει από τον «σκληρό δίσκο» της τον επώδυνο συσχετισμό μεταξύ μουσικής και ηλεκτροσόκ.

Οπως υποστηρίζει ο επικεφαλής της έρευνας Γκρέγκορι Κουίρκ, η ουσία αυτή επιδρά στους νευρώνες που βρίσκονται στον μεσοφλοιό του εγκεφάλου, κάνοντας «rewind» στον μηχανισμό μνήμης του εγκεφάλου του ασθενούς και σβήνοντας όλες τις άσχημες αναμνήσεις, όχι όμως και τις ευτυχισμένες.
Σύμφωνα με την παραδοσιακή ψυχιατρική, οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν από μόνοι τους πώς να μπλοκάρουν τις άσχημες αναμνήσεις στον εγκέφαλό τους και να δημιουργούν νέες, πιο ευτυχισμένες συσχετίσεις στο μυαλό τους. Οι επιστήμονες όμως ελπίζουν τώρα ότι θα μπορέσουν να δοκιμάσουν τη θεραπεία αυτή σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, όπως σε βετεράνους στρατιώτες του πολέμου στον Περσικό κόλπο, αν και υποστηρίζουν ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια μέχρι να φθάσουν σε ασφαλή ιατρικά συμπεράσματα.

«Η επίδραση του εγκεφαλικού νευροτροφικού παράγοντα είναι δεδομένη. Τώρα θα πρέπει να αναπτύξουμε τα φάρμακα εκείνα που θα περιέχουν την ουσία αυτή και τα οποία θα είναι σε θέση να θεραπεύσουν ασθένειες όπως το μετατραυματικό στρες και άλλες διαταραχές που σχετίζονται με το άγχος και τις φοβίες μας» λέει ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ Τόμας Ινσελ.

Επιπλέον, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν από λίγο καιρό στην ιατρική επιθεώρηση «Νature Μedicine», μια θεραπευτική αγωγή με τον εγκεφαλικό νευροτροφικό παράγοντα μπορεί να επιβραδύνει ή ακόμη και να σταματήσει την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ στα ζώα.
«Η δράση της πρωτεΐνης ΒDΝF είναι όντως πολύ ισχυρή… Η θεραπεία με ΒDΝF παρέχει μακροχρόνια προστασία, επιβραδύνοντας ή ακόμη και σταματώντας την πρόοδο της νόσου στις περιοχές του εγκεφαλικού φλοιού που υποβάλλονται στη θεραπεία» λέει ο Μαρκ Τουζίνσκι από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο.

Πηγή: TO ΒΗΜΑ

1 σχόλιο:

Stavros Hadjisolomou είπε...

http://www.downstate.edu/pharmacology/faculty/sacktor.html

Ένας άλλος επιστήμονας που διενεργεί έρευνες στο συγκεκριμένο θέμα.