25 Ιουν 2010

Nίκολα Τέσλα: o εφευρέτης του 20ού αιώνα



Παρακολουθήστε ένα ντοκυμαντέρ σχετικά με μια από τις πιο αμφιλεγόμενες και ιδιοφυείς προσωπικότητες στην ιστορία του ανθρώπινου είδους...



Δείτε το video στη συνέχεια...

Σε όσους θυμίζει κατι το όνομα Tesla είναι από την ομώνυμη μονάδα μέτρησης της έντασης του μαγνητικού πεδίου που της δόθηκε τιμητικά για την προσφορά του Τέσλα . 

Ο Νίκολα Τέσλα γεννήθηκε στις 10 Ιουλίου του 1856 σε ένα χωριό της Κροατίας. Σπούδασε μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Graz στην Αυστρία και αποφοιτώντας είχε ήδη δημιουργήσει τη γεννήτρια εναλλασσόμενου ρεύματος. Μετά την αποφοίτησή του εργάστηκε στην Edison’s Club for Europe και εξέπληξε τους πάντες όταν διόρθωσε τον ηλεκτρικό σταθμό του Στρασβούργου, γεγονός που του άνοιξε τις πόρτες για να εργαστεί πλάι στον Τόμας Έντισον. 

Δυστυχώς οι σχέσεις του Τέσλα με τον Έντισον δεν ήταν καθόλου καλές. Η μεγαλύτερη διαφορά τους ήταν οτι ο Εντισον υποστίριζε τη χρήση του συνεχούς ρεύματος ενώ ο Τέσλα του εναλλασσόμενου. Σε μια επίδειξη ο Tesla περνώντας εναλλασσόμενο ρεύμα μέσα από το σώμα του χωρίς να πάθει τίποτα άναψε ηλεκτρικές λάμπες με τα ακροδάχτυλά του ενώ προηγουμένως η Παγκόσμια Έκθεση του Σικάγο είχε φωταγωγηθεί με λάμπες εναλλασσόμενου ρεύματος. Έτσι ο Τέσλα κέρδισε τη μάχη του ρεύματος.

Τα πειράματα του Τέσλα απετούσαν πολλά χρήματα έτσι έβρισκε διάφορους χρηματοδότες. Αυτοί όμως τον εκμεταλέυονταν και από τις διάφορες εφευρέσεις του κέρδιζαν τεράστια ποσά με τον ίδιο τον Τέσλα να κερδίζει ελάχιστα. 

H προσφορά του Τέσλα στην επιστήμη και την τεχνολογία είναι πολύ σημαντική. Πέρα από το εναλλασσόμενο ρεύμα και οι υπόλοιπες ανακαλύψεις του έχουν εφαρμογή στη ζωή μας.
  • Το ηλεκτρικό δίκτυο είναι η ανακάλυψη με την μεγαλύτερη εφαρμογή στον πολιτισμό μας.
  • Στην πραγματικότητα ο Τέσλα ήταν αυτός που εφηύρε το ραδιόφωνο κι όχι ο Μαρκόνι, το 1943 μάλιστα το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών τον αναγνώρισε ως τον εφευρέτη της ασύρματης επικοινωνίας !
  • Ο Τέσλα έκανε 1000 περίπου εφευρέσεις, πολλές απ' αυτές κατοχυρωμένες με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.
  • Εφηύρε μηχανές που λειτουργούσαν με ραδιοκύματα , δηλαδή τηλεκατευθυνόμενα.
  • Έφτιαξε μηχανές που κινούνταν με ηλιακή ενέργεια.
  • Εφηύρε ακόμα συσκευές για ακτινογραφίες , μετρητές ηλεκτρικού ρεύματος, ταχύμετρα, λάμπες, ηλεκτρικά ρολόγια κ.α.
  • Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1890 ο Tesla έκανε πειράματα με ακτίνες Χ και ραδιοκύματα πολλά χρόνια προτού γίνουν γνωστά από άλλους.
Είναι επίσης γνώστος για τον πηνίο Τέσλα ( Tesla Coil ) . Το πηνίο χρησιμοποιήθηκε από τον Τέσλα με σκοπό τον ασύρματο χειρισμό συσκευών, την ασύρματη επικοινωνία καθώς και την ασύρματη μετάδοση ηλεκτρικής ενέργειας.

Με ένα τέτοιο πηνίο , τεραστίων διαστάσεων όμως , ο Τεσλα στο εργαστήριό του στην έρημο του Κολοράντο κατάφερε να μεταφέρει ασύρματα ηλεκτρική ενέργεια και να φωτίσει 200 λάμπες σε απόσταση 40 χιλιομέτρων !

Από τα 50 του και μετά χωρίς να βρίσκει χρηματοδότες εργαζόταν ως αρθρογράφος σε εφημερίδες και πέρασε τα τελευταία χρονια της ζωής του φτωχός και ξεχασμένος.

Ο Νίκολα Τέσλα πέθανε σε ηλικία 87 ετών, νεκρό τον βρίκε η καμαριέρα του ξενοδοχείου που διέμενε αφού παραβίασε την πόρτα του δωματίου που έγραφε “Μην ενοχλείτε”.

Ακόμα και τώρα η προσφορά του Τέσλα στην ανθρωπότητα δεν έχει εκτιμηθεί. Οι περισσοτεροι άνθρωποι δεν τον έχουν καν ακουστά παρ’ οτι χρησιμοποιούν καθημερινά τις εφευρέσεις του.   http://commiblog.blogspot.com/2009/07/blog-post_23.html




Από την ΕΤ 3

Δεν υπάρχουν σχόλια: