18 Αυγ 2010

Οι Διεθνείς Ιστιοπλοϊκοί Αγώνες Ανοικτής Θαλάσσης «Aegean Regatta 2010»


Η Aegean Regatta 2010 θα γίνει από τις 21 έως τις 28 Αυγούστου 2010 και θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα καθώς oi Αγώνες κλείνουν 10 χρόνια ζωής!

Τα σκάφη, εφέτος, θα αναχωρήσουν από τη Λήμνο και με σταθμούς στη Θάσο και στη Σαμοθράκη, θα καταλήξουν στο Μόλυβο της Λέσβου, όπου είναι ο τερματισμός.

Στη διαδρομή της φετινής χρονιάς, είχε αναφερθεί ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανοιχτής Θαλάσσης, της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, Ακης Τσαλίκης: «Για του χρόνου (2010) θα αφήσουμε το Ανατολικό Αιγαίο που πήγαμε φέτος (2009) και θα κατευθυνθούμε στο Βόρειο Αιγαίο, με μεγαλύτερες και πιο απαιτητικές διαδρομές και θάλασσες που έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Για πρώτη φορά στη ζωή της Aegean Regatta εντάξαμε στο πρόγραμμα τη Θάσο, συνεχίζοντας την παράδοση που έχουμε δημιουργήσει, ώστε κάθε χρόνο να βάζουμε στον αγώνα και ένα νέο σταθμό, προκειμένου να γνωρίσουν οι ιστιοπλόοι νέους προορισμούς, αλλά και να αναδειχθούν οι τοπικές κοινωνίες του Αρχιπελάγους μας. Τα υπόλοιπα νησιά, δηλαδή τη Λήμνο, τη Σαμοθράκη και τη Λέσβο τα είχαμε επισκεπτεί και στο παρελθόν και γνωρίζουμε από πρώτο χέρι, τη φιλοξενία και τη θερμή υποδοχή που μας έκαναν οι κάτοικοι, γεγονός που είμαι σίγουρος, ότι θα επαναληφθεί και του χρόνου. Παράλληλα θα γίνουν και ειδικές εορταστικές εκδηλώσεις για τα 10 χρόνια της Aegean Regatta και θέλουμε να βραβεύσουμε τα σκάφη και τους κυβερνήτες που συμμετέχουν ανελλιπώς στον αγώνα, από την πρώτη χρονιά»

«Αρωμα γυναίκας στην Aegean Regatta», είναι ο φετινός τίτλος του Δελτίου Τύπου:

Πολύ έντονη είναι η γυναικεία παρουσία...
στον διεθνή ιστιοπλοϊκό αγώνα Aegean Regatta 2010, που διοργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και θα γίνει από τις 21 έως τις 28 Αυγούστου στο Ανατολικό Αιγαίο, με σημείο εκκίνησης τη Θάσο, ενδιάμεσους σταθμούς, τη Σαμοθράκη, τη Λήμνο και τερματισμό στο Μόλυβο της Μυτιλήνης, διανύοντας περισσότερα από 160 ναυτικά μίλια.

Στον αριθμό ρεκόρ στην ιστορία της διοργάνωσης - που φέτος κλείνει 10 χρόνια - των 105 συμμετοχών, υπάρχουν και πέντε σκάφη με γυναίκες κυβερνήτες. Το AELLA από τη Θεσσαλονίκη με την Μιράντα Παπαδοπούλου, το OLYMPIA με την Μαρία Ψώρα, το ΙΤΑΝΟS από την Καβάλα που έχει κυβερνήτη την Χριστίνα Πάντα Καρβουνίδου, το MY WAY από την Χίο με την Τατιάνα Τσαρδάκα και το SARAVA από την Αθήνα με την Ελίζα Μπένου!

Παράλληλα αυξήθηκαν και οι διεθνείς συμμετοχές που έφτασαν στις επτά καθώς προστέθηκε το σκάφος ΑΝΕΡΑΔΑ από την Κύπρο στις δύο από τη Ρωσία (Bony Staf, Leader), τη μία από την Ιταλία (Aria di Burrasca), την Αγγλία (Τοtemic), τη Βουλγαρία (Windwalker) και την Κύπρο (Almira).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα 105 σκάφη συμπεριλαμβάνονται δύο ιστορικά ιστιοπλοϊκά που το 1992 συμμετείχαν στον διάπλου του Ατλαντικού, στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 500 χρόνων από το ταξίδι του Κολόμβου, το Αegean (πρώην Θεσσαλονίκη 97) από τον Αθλητικό Ομιλο Αιγαίου και το ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ από τον Ιστιοπλοϊκό Ομιλο Πειραιά!

Οπως αποδεικνύεται στην πράξη από τη συμμετοχή-ρεκόρ, ο πανηγυρικός χαρακτήρας που θα έχει φέτος η «Ρεγκάτα του Αιγαίου» λόγω της συμπλήρωσης των 10 χρόνων, αποτέλεσε ιδιαίτερο δέλεαρ για τους κορυφαίους ιστιοπλόους, που θα βρεθούν στο σημείο της εκκίνησης, καθώς παράλληλα θα γίνουν πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στα νησιά-σταθμούς.

Εκτός από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, συνδιοργανωτής της Aegean Regatta είναι η Επιτροπή Ανοικτής Θαλάσσης της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και οι όμιλοι: Ν.Ο. Χίου, Α.Σ.Ι.Α.Θ. Ρόδου, Ν.Ο. Σάμου, Α.Ο. Αιγαίου, με συντονιστή Όμιλο για το 2010, τον Λ.Ο.Ι.Α.Θ. Μυτιλήνης.

Το παρόν άρθρο αναρτήθηκε στην προσπάθεια να ενημερωθεί κυρίως η νεολαία μας αλλά βέβαια και οι διάφοροι "αρμόδιοι".
Είθε κάποια χρονική στιγμή να γίνουμε "Ναυτικό Έθνος" στην πραγματικότητα και όχι στα λόγια.
Ο σκοπός είναι τα παιδιά μας να είναι μέσα στο θαλασσινό νερό ως κολυμβητές, ως ιστιοπλόοι, ως ναυτικοί, γιατί όχι και ως επιπλέον εφοπλιστές.

Ζούμε τριγύρω στην "Λίμνη" μας (το Αιγαίο μας) σαν βάτραχοι. Αν μείνουμε έξω από το νερό... θα ψωφίσουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: