17 Αυγ 2010

Σαν σήμερα, το πρώτο ατμόπλοιο ταξιδεύει.


1807: Το «Κλέρμον», το πρώτο πλοίο που κινείται με ατμό και κατασκευάστηκε από τον Ρόμπερτ Φούλτον, κάνει το παρθενικό του ταξίδι στον ποταμό Χάτσον. Ήταν το τροχήλατο και ταυτόχρονα ιστιοφόρο, όπως και όλα σχεδόν τα τότε ατμόπλοια.
Από το 1820 η χρήση του ατμού στα πλοία άρχισε να γενικεύεται.





(στις εικόνες βλέπετε μία χαλκογραφία του Κλερμόντ καθώς και μία φωτογραφία του πανομοιότυπου-αντίγραφου)








Από δε το 1850 που άρχισε η ευρύτερη εφαρμογή (εγκατάσταση) του διαμήκη ελικοφόρου άξονα, αντί του εγκάρσιου των τροχήλατων, ο εκτοπισμός των ιστιοφόρων αφενός αλλά και αυτών των ατμοκίνητων τροχήλατων αφετέρου διαγράφονταν πλέον ως δεδομένος.

Τα πρώτα ατμόπλοια του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού ήταν:

* Καρτερία (Ατμόπλοιο)
* Αθήναι Ι (Ατμόπλοιο)
* Αμφιτρίτη V (Ατμόπλοιο)
* Αρκάδι (Ατμόπλοιο)
* Αφρόεσσα (Ατμοημιολία)
* Κανάρης ΙΙ (Ατμόπλοιο) / 90
* Κρήτη Ι (Ατμόπλοιο)
* Μαλβίνα (Ατμόπλοιο)
* Πανόπη Ι (Ατμόπλοιο)
* Πανόπη ΙI (Ατμόπλοιο)
* Σαλαμινία Ι (Ατμόπλοιο)
* Ψαρά ΙΙ (Ατμόπλοιο) / 90

Η Καρτερία ήταν το πρώτο...
ατμοκίνητο πολεμικό πλοίο στην ιστορία, το οποίο χρησιμοποιήθηκε σε πολεμικές επιχειρήσεις. Ναυπηγήθηκε το 1825, σε αγγλικό ναυπηγείο, για λογαριασμό του Ελληνικού Ναυτικού, κατά την Επανάσταση του 1821.
Κατασκευάστηκε από το ναυπηγείο του Greenland Dock (South), στο Rotherhithe του Λονδίνου. Ήταν το μόνο από τα έξι τέτοια πλοία που παραγγέλθηκαν από τον πλοίαρχο Φρανκ Αμπνεϋ Χέιστινγκς (Φραγκίσκο Α. Άστιγγα), πρώην αξιωματικό του βρεττανικού Βασιλικού Ναυτικού στην υπηρεσία της ελληνικής επαναστατικής κυβέρνησης. Η παραγγελία χρηματοδοτήθηκε από το Φιλλεληνικό Κομιτάτο του Λονδίνου.

Η Καρτερία ήταν ατμοκίνητη τροχήλατη κανονιοφόρος κινούμενη από δύο μικρές ατμομηχανές. Διέθετε επιπλέον και 4 ιστία και μπορούσε να κινηθεί με πανιά. Αν και έφερε μόλις 4 κανόνια, αυτά ήταν πανίσχυρα πυροβόλα των 68 λιβρών. Με τη βοήθεια των ατμομηχανών της, οι χειριστές της μπορούσαν να πυρώσουν τα βλήματα των πυροβόλων και να χρησιμοποιούνται ως εμπρηστικά.

Το πλοίο μπήκε σε επιχειρησιακή ετοιμότητα στην Ελλάδα το 1826.
Ήταν το πρώτο, παγκοσμίως, ατμοκίνητο πλοίο με πολεμική δράση -το πρώτο ατμοκίνητο πολεμικό που ναυπηγήθηκε ποτέ ήταν το αμερικανικό USS Demolos, το οποίο μπήκε σε λειτουργία το 1813, είχε 30 πυροβόλα αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ σε ναυμαχία. Υπό τις εντολές του Χέιστινγκς, η Καρτερία γρήγορα κέρδισε τη φήμη επίφοβου πολεμικού πλοίου. Μεταξύ των άλλων επιτυχημένων πολεμικών ενεργειών της, περιλαμβάνεται η επιδρομή στο λιμάνι της Ιτέας, στον Κορινθιακό Κόλπο, στις 17 ή 18 Σεπτεμβρίου 1827 (παλιό ημερολόγιο), κατά την οποία ανατίναξε ή βύθισε 4 οθωμανικά πλοία.[4]
http://www.captainfrank.co.uk/articles/karteria-the-first-steam-warship-in-war-1826



Τροχήλατα πλοία λέγονταν τα πρώτα ατμόπλοια που αντί για έλικα, που δεν είχε επινοηθεί ακόμα, έφεραν στην αρχή ως μέσον πρόωσης δύο μεγάλους ατμοκίνητους τροχούς (ένα ανά πλευρά και ήταν ταυτόχρονα και ιστιοφόρο ) ή μόνο ένα μεγάλο στη πρύμνη. Πρυμναίο τροχό έφεραν ιδίως τα ποταμόπλοια.
Το πρώτο ατμοκίνητο τροχήλατο πλοίο που ναυπηγήθηκε δοκιμαστικά ήταν το "Σαρλότ Ντάντας", (CHARLOTTE DUNDAS), στη Σκωτία το 1802 . Ακολουθεί το 1807 το "Κλερμόντ" του Ρ. Φούλτον και μετά, το 1812, ο "Κομήτης" ("COMET") επίσης στη Σκωτία, το οποίο και επέφερε μεγάλη εμπορική επιτυχία. Από τότε άρχισε η σταδιακή βιομηχανική ναυπηγική ανάπτυξη του τύπου τέτοιων πλοίων.

Το πρώτο τροχήλατο πλοίο που διέσχισε τον Ατλαντικό Ωκεανό ήταν το γερμανικό "Κουρασάο", ("COURASAO"), που καθελκύστηκε το 1826 και που απέπλευσε από το Ρότερνταμ τον Απρίλιο του 1827, συμπληρώνοντας ακριβώς ένα μήνα για να τον διασχίσει. Ακολούθησε ο "Ρόουγιαλ Ουίλιαμ", ("ROYAL WILLIAM"), που το 1833 σε 17 ημέρες κάλυψε την απόσταση Κεμπέκ-Λονδίνο. Μάλιστα όταν πλησίαζε τις αγγλικές ακτές, από τα παράλια πυροβολεία βλέποντας οι σκοποί για πρώτη φορά ιστιοφόρο να βγάζει καπνό και να κινείται με ρόδες σήμαναν συναγερμό και λίγο έλειψε, το υποτιθέμενο "θηρίο", να δεχθεί καταιγισμό πυρός.
Ακολούθησαν ο "Μέγας Δυτικός", ("GREAT WESTERN"), που ναυπηγήθηκε το 1852 , που κάλυψε την απόσταση Μπρίστολ-Νέα Υόρκη ακριβώς σε 15 ημέρες, δηλαδή 3 ημέρες λιγότερο από το ταχύτερο ιστιοφόρο (κλίπερ) της εποχής. Και αμέσως μετά ακολουθεί το πρώτο μεταλλικό ατμόπλοιο τροχήλατο το "Ραίνμποου" (RAINBOW).


Όμως η μεγαλύτερη ιστορική επιτυχία και προόδος του τροχήλατου πλοίου ήταν η ναυπήγηση του θρυλικού "Μέγας Ανατολικός" (GREAT EASTΕRN), ένα θαύμα της τότε ναυπηγικής, που είχε μήκος 210 μέτρα, έφερε έξι ιστούς (κατάρτια), πέντε καπνοδόχους και από ένα τεράστιο τροχό ανά πλευρά. Ήταν τέσσερις φορές μεγαλύτερο σε μήκος απ΄ οποιοδήποτε άλλο τροχήλατο πλοίο που είχε ναυπηγηθεί μέχρι τότε.




Ο Μέγας Ανατολικός είναι μυθιστόρημα τουΑνδρέα Εμπειρίκου που εκδόθηκε μετά το θάνατό του, την περίοδο 1990-92, σε οκτώ τόμους. Η συγγραφή του διήρκεσε από το 1945 μέχρι το 1951, ενώ η τελική του μορφή οριστικοποιήθηκε περίπου το 1970. Χαρακτηρίζεται ως το «έργο ζωής» τού Εμπειρίκου και ένα από τα τολμηρότερα βιβλία στην ιστορία της Ελληνικής Λογοτεχνίας.
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F_%CE%9C%CE%AD%CE%B3%CE%B1%CF%82_%CE%91%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82

Δεν υπάρχουν σχόλια: